Start Hier
  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Quizzes
Zoek je iets?

Vitamine B12 in voeding: Welke voedselgroepen heb je nodig? (Studie)

Gepubliceerd op 27 september, 2022

Laatst bijgewerkt op 27 september 2022

In deze prospectieve cohortstudie bij oudere volwassenen bleek vitamine B12 uit zuivelproducten een lager risico te geven op een vitamine B12-tekort. De resultaten toonden aan dat zuivelproducten meer bescherming boden dan vlees, gevogelte en orgaanvlees, hoewel dit ook voedingsbronnen van vitamine B12 zijn.

Opzet van de studie

Een tekort aan vitamine B-12 kan ernstige gevolgen hebben op langere termijn, vooral bij oudere volwassenen. Een aantal van deze gevolgen kunnen zijn:

  • neurologische schade
  • geheugenverlies
  • dementie
Vitamine B12

Bepaalde voedselgroepen kunnen een bron van vitamine B12 zijn en met de juiste voeding het risico van een tekort helpen verminderen. De biologische beschikbaarheid van vitamine B12 is echter niet altijd gelijk aan de hoeveelheid in het voedsel. Deze studie bekijkt welke soorten voedsel het meest effectief zijn als bron van vitamine B12 om tekorten te helpen verminderen.

De studie

De huidige prospectieve cohortstudie omvatte een periode van vier jaar en onderzocht de gegevens van 1753 Canadese volwassenen tussen de leeftijd van 67 tot 84 en die over het algemeen gezond waren. De Quebec Longitudinal Study on Nutrition and Successful Aging bestudeerde de relatie tussen vitamine B12-inname uit verschillende voedselgroepen en vitamine B12-tekort. Elk jaar werd de inname van vitamine B12 beoordeeld door middel van 24-uurs voedselopnames. Vitamine B12-tekort werd vastgesteld op basis van

  • bloedonderzoek naar een laag serum vitamine B12;
  • een verhoogde verhouding methylmalonzuur-creatinine in de urine;
  • of een combinatie van beide.

De resultaten werden aangepast aan de leeftijd, het geslacht, de BMI, alcoholgebruik, rookstatus, nierfunctie en het gebruik van orale diabetesmedicatie.

De resultaten van de studie

Elk jaar had 22% tot 33% van de deelnemers een laag serum vitamine B12-gehalte, met een vitamine B12-inname van 2,31 tot 4,37 µg/dag.

De belangrijkste bronnen van vitamine B12 in de voeding waren de volgende voedselgroepen:

  • zuivel
  • vlees, gevogelte en orgaanvlees

De deelnemers in de groep met de hoogste vitamine B12-inname uit zuivelproducten hadden 62% minder kans op een vitamine B12-tekort. Er werd geen verband waargenomen tussen de vitamine B12-status in het lichaam en vitamine B12 uit “vlees, gevogelte en orgaanvlees”.

Vitals Vitamine B12 - 1000 mcg (100 capsules)

Vitals Vitamine B12 - 1000 mcg (100 capsules)

Vitals Vitamine B12 - 1000 mcg (100 capsules)

Bekijk dit product

 

Handig om te weten

Zowel de Dairy Farmers of Canada als een overheidsinstelling voorzagen financiële steun gedurende de looptijd van deze studie. De auteurs meldden echter dat “geen van de financierende organisaties een rol had in de opzet en uitvoering van de studie, noch in het verzamelen, beheren, analyseren en interpreteren van de gegevens”.

Andere artikels over Studies

    • Psyllium kan kinderen met Prikkelbare Darmsyndroom helpen (Studie)

      Deze gerandomiseerde gecontroleerde studie onderzocht het effect van psyllium op prikkelbare darm syndroom bij kinderen.((1 januari 2023, Efficacy of Oral Psyllium in Pediatric Irritable Bowel Syndrome: A Double-Blind Randomized Control Trial)) De resultaten toonden aan dat de psyllium opmerkelijke verbeteringen teweegbracht in hun symptomen, waarbij ongeveer 32% van de kinderen een remissie van IBS bereikten. De onderzoeksperiode duurde in totaal 4 weken.

      (meer…)

    • Psyllium kan kinderen met Prikkelbare Darmsyndroom helpen (Studie)
    • Het effect van vitamine D-serum op type 1 diabetes (Studie)

      In deze systematische review rapporteerden 5 van de 7 geïncludeerde studies dat lagere serum vitamine D-niveaus de kans op het ontwikkelen van type 1 diabetes tijdens de kindertijd of adolescentie verhoogden.((30 juni 2022, Vitamin D Deficiency as a Possible Cause of Type 1 Diabetes in Children and Adolescents up to 15 Years Old: A Systematic Review))

      (meer…)

    • Het effect van vitamine D-serum op type 1 diabetes (Studie)
    • Waarom gember goed is voor gezond ouder worden

      We willen allemaal zo gezond en zo lang mogelijk leven. Enkele huiselijke middeltjes kunnen daarbij helpen: gember bijvoorbeeld is een zeer sterk alternatief geneesmiddel. Belangrijker nog, puur natuur! In dit artikel lees je hoe een meta-analyse van verschillende studies van hoge kwaliteit bewijst hoe goed gember wel niet is. Je vindt er ook meteen een recept voor heerlijke gemberthee.

      (meer…)

    • Waarom gember goed is voor gezond ouder worden
    • Kan saffraanextract de nachtrust verbeteren?

      We hebben allemaal al eens nachten dat we liggen te woelen en te keren. Een slechte nachtrust en slaapproblemen zijn erg voorkomend onder een heel groot deel van de bevolking. Een groep onderzoekers in China heeft een studie gedaan naar het effect van saffraan op de slaapkwaliteit. De resultaten van het slaaponderzoek kunnen helpen om een beter inzicht te krijgen op de natuurlijkste middeltjes zonder onaangename bijwerkingen.

      (meer…)

    • Kan saffraanextract de nachtrust verbeteren?
    • Het effect van fenegriek op alzheimer (Studie)

      In deze willekeurige gecontroleerde studie verbeterden fenegriekzaden de cognitieve functie bij deelnemers met de ziekte van Alzheimer.

      (meer…)

    • Het effect van fenegriek op alzheimer (Studie)
Home
Studies
    • Vitamine B12

    Copyright De Gezondheidswinkel© 2023