Vitamine B12 in voeding: Welke voedselgroepen heb je nodig? (Studie)
Gepubliceerd op 27 september, 2022
Laatst bijgewerkt op 27 september 2022
In deze prospectieve cohortstudie bij oudere volwassenen bleek vitamine B12 uit zuivelproducten een lager risico te geven op een vitamine B12-tekort. De resultaten toonden aan dat zuivelproducten meer bescherming boden dan vlees, gevogelte en orgaanvlees, hoewel dit ook voedingsbronnen van vitamine B12 zijn.
Opzet van de studie
Een tekort aan vitamine B-12 kan ernstige gevolgen hebben op langere termijn, vooral bij oudere volwassenen. Een aantal van deze gevolgen kunnen zijn:
- neurologische schade
- geheugenverlies
- dementie
Bepaalde voedselgroepen kunnen een bron van vitamine B12 zijn en met de juiste voeding het risico van een tekort helpen verminderen. De biologische beschikbaarheid van vitamine B12 is echter niet altijd gelijk aan de hoeveelheid in het voedsel. Deze studie bekijkt welke soorten voedsel het meest effectief zijn als bron van vitamine B12 om tekorten te helpen verminderen.
De studie
De huidige prospectieve cohortstudie omvatte een periode van vier jaar en onderzocht de gegevens van 1753 Canadese volwassenen tussen de leeftijd van 67 tot 84 en die over het algemeen gezond waren. De Quebec Longitudinal Study on Nutrition and Successful Aging bestudeerde de relatie tussen vitamine B12-inname uit verschillende voedselgroepen en vitamine B12-tekort. Elk jaar werd de inname van vitamine B12 beoordeeld door middel van 24-uurs voedselopnames. Vitamine B12-tekort werd vastgesteld op basis van
- bloedonderzoek naar een laag serum vitamine B12;
- een verhoogde verhouding methylmalonzuur-creatinine in de urine;
- of een combinatie van beide.
De resultaten werden aangepast aan de leeftijd, het geslacht, de BMI, alcoholgebruik, rookstatus, nierfunctie en het gebruik van orale diabetesmedicatie.
De resultaten van de studie
Elk jaar had 22% tot 33% van de deelnemers een laag serum vitamine B12-gehalte, met een vitamine B12-inname van 2,31 tot 4,37 µg/dag.
De belangrijkste bronnen van vitamine B12 in de voeding waren de volgende voedselgroepen:
- zuivel
- vlees, gevogelte en orgaanvlees
De deelnemers in de groep met de hoogste vitamine B12-inname uit zuivelproducten hadden 62% minder kans op een vitamine B12-tekort. Er werd geen verband waargenomen tussen de vitamine B12-status in het lichaam en vitamine B12 uit “vlees, gevogelte en orgaanvlees”.
Handig om te weten
Zowel de Dairy Farmers of Canada als een overheidsinstelling voorzagen financiële steun gedurende de looptijd van deze studie. De auteurs meldden echter dat “geen van de financierende organisaties een rol had in de opzet en uitvoering van de studie, noch in het verzamelen, beheren, analyseren en interpreteren van de gegevens”.