Gezondheidswinkel

ondersteun je lichaam op een gezonde manier

  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Video’s
Home / Dieet & Voeding / Verzadigde vetten kunnen je cardiovasculaire gezondheid beïnvloeden

Verzadigde vetten kunnen je cardiovasculaire gezondheid beïnvloeden

27 februari 2019

Uit een nieuw onderzoek blijkt dat het soort verzadigde vetten dat we eten ons risico op een hartaanval beïnvloeden.

Nieuwe studie naar verzadigde vetten

Verzadigde vetten kunnen opgedeeld worden in enerzijds vetten met lange ketens (16 of meer koolstofatomen) en anderzijds vetten met korte ketens (14 of minder koolstofatomen).

De nieuwe studie, gepubliceerd in International Journal of Cardiology, ging na of verzadigde vetten met ketens variërend in lengte van 4 tot 18 koolstofatomen geassocieerd zijn met het risico op een hartinfarct. Gegevens van ongeveer 75.000 mensen in het Verenigd Koninkrijk en Denemarken werden geanalyseerd.

Van deze twee groepen leden bijna 3500 mensen een hartinfarct in de periode tussen het begin van de studie en de follow-up 13 jaar later (in Denemarken) en 18 jaar later (in het VK).[1]

Mensen van wie de voeding relatief weinig palmitine- en stearinezuur bevat (vetten met lange ketens, vooral uit vlees) hebben minder kans op een hartinfarct. Daarnaast hebben ook mensen die vooral verzadigde vetten met korte ketens (vooral uit zuivel) consumeren, een lager risico op een hartinfarct.

“We vonden dat het eten van weinig lange-keten verzadigde vetzuren en het consumeren van plantaardige eiwitten geassocieerd was met een verlaagd risico op een hartinfarct. Vervanging van verzadigde vetten door andere energiebronnen zoals koolhydraten had geen invloed,” zei Dr. Sluijs.

 Hoewel diëten variëren volgens nationaliteit en andere factoren, is palmitinezuur met 16 koolstofatomen het meest geconsumeerde verzadigde vet, gevolgd door stearinezuur met 18 koolstofatomen, beiden aangetroffen in vleesproducten. De consumptie van verzadigde vetten met kortere koolstofatomen, die aanwezig zijn in zuivelproducten, is minder gangbaar.

Beperkingen en richtlijnen

Sinds de jaren zestig, toen diëten met veel verzadigd vet in verband werden gebracht met verhoogde “slechte” LDL-cholesterol en coronaire hartziekten, werden alle verzadigde vetten als de boosdoener gezien.

Afgelopen jaren is dit onderzoek nogmaals bekeken. Inconsistente bevindingen wezen op de mogelijkheid dat verschillende soorten verzadigde vetten verschillende effecten hebben op het cholesterolgehalte en de ontwikkeling van coronaire hartziekten.

Ondanks het feit dat de bevindingen van hun onderzoek deze hypothese ondersteunen, adviseren Dr. Sluijs en haar medeonderzoekers om voorzichtig te zijn voordat zij de voedingsrichtlijnen wijzigen.

“Het onderzoek is toe te juichen vanwege de grote omvang, het prospectieve cohortstudieontwerp en de gedetailleerde beoordeling van voedings- en levensstijlfactoren. Bovendien is het een van de weinige studies die specifiek de individuele verzadigde vetzuren met betrekking tot het risico op coronaire hartziekten onderzocht en vergeleek met verschillende macronutriënten “, aldus Jun Li en Qi Sun van de Harvard TH Chan School of Public Health.

Ze merkten ook enkele beperkingen op van het onderzoek en riepen daarom op tot een voorzichtige interpretatie van de algemene nulresultaten voor de primaire verzadigde vetzuren.

Dr. Li en Dr. Sun adviseren dat verschuivingen in de vetinname moeten worden afgestemd op aanbevolen voedingspatronen, die de nadruk leggen op een beperkte inname van rood en verwerkt vlees, alsook toegevoegde suikers, zout, geraffineerde granen.[2]

Ontvang elke dinsdag onze nieuwsbrief met 2 nieuwe artikels in je inbox 👇

 

Bronnen[+]

↑1 15 maart 2019, Consumption of individual saturated fatty acids and the risk of myocardial infarction in a UK and a Danish cohort
↑2 29 januari 2019, The type of saturated fats we eat can affect our cardiovascular heath

Andere interessante artikels:

  1. Voedsel hoog in cholesterol: wat eten en wat vermijden
  2. Onderzoekers vinden manier om bloeddruk bij obese patiënten te verlagen
  3. Natuurlijke vetverbranding
  4. Natuurlijke hulp bij het metaboolsyndroom
  5. Aderverkalking op een natuurlijke wijze genezen
  6. De voordelen van mariadistel
  7. Bak met boter of olijfolie
  8. Doe aan een cardio check-up
  9. Triglyceriden: normale en hoge waarden, hoe verlagen
  10. De 3 fases van een proteïnedieet
  11. 7 top medicinale voedingsstoffen die in geen enkel dieet mogen ontbreken
  12. Verlaag je bloeddruk zonder medicatie door het schrappen van deze voedingsstoffen
  13. 6 soorten voedsel om je beter in je vel te voelen
  14. Kruiden goed voor een gezond hart en tegen vaatziekten
  15. Granaatappel blijkt nuttig te zijn bij de preventie van aderverkalking
  16. Streng dieet kan helpen bij terugdringen type-2 diabetes
  17. Studie: de zoutconsumptie verminderen leidt tot een lagere bloeddruk
  18. Aanpak van cholesterolproblemen
  19. Goede cholesterolniveaus boosten
  20. Waarom goji-bessen zo gezond zijn

Categorie: Dieet & Voeding, Hart & Vaatziekten

Meest recente artikels

  • Bruin vet beschermt tegen chronische ziekten
  • Studie onthult nieuw verband tussen overgewicht en artrose
  • 8 tips om gezond ouder te worden
  • Positief zijn over ouder worden verlengt de levensduur met 7,5 jaar
  • Effecten van caloriebeperking op cognitieve achteruitgang
  • Cookiebeleid
  • Privacy

Copyright De Gezondheidswinkel© 2021

Deze site gebruikt cookies. Lees meer over privacy en cookies.