Uit een nieuw onderzoek blijkt dat het soort verzadigde vetten dat we eten ons risico op een hartaanval beïnvloeden.
Nieuwe studie naar verzadigde vetten
Verzadigde vetten kunnen opgedeeld worden in enerzijds vetten met lange ketens (16 of meer koolstofatomen) en anderzijds vetten met korte ketens (14 of minder koolstofatomen).
De nieuwe studie, gepubliceerd in International Journal of Cardiology, ging na of verzadigde vetten met ketens variërend in lengte van 4 tot 18 koolstofatomen geassocieerd zijn met het risico op een hartinfarct. Gegevens van ongeveer 75.000 mensen in het Verenigd Koninkrijk en Denemarken werden geanalyseerd.
Van deze twee groepen leden bijna 3500 mensen een hartinfarct in de periode tussen het begin van de studie en de follow-up 13 jaar later (in Denemarken) en 18 jaar later (in het VK).[1]
Mensen van wie de voeding relatief weinig palmitine- en stearinezuur bevat (vetten met lange ketens, vooral uit vlees) hebben minder kans op een hartinfarct. Daarnaast hebben ook mensen die vooral verzadigde vetten met korte ketens (vooral uit zuivel) consumeren, een lager risico op een hartinfarct.
“We vonden dat het eten van weinig lange-keten verzadigde vetzuren en het consumeren van plantaardige eiwitten geassocieerd was met een verlaagd risico op een hartinfarct. Vervanging van verzadigde vetten door andere energiebronnen zoals koolhydraten had geen invloed,” zei Dr. Sluijs.
Hoewel diëten variëren volgens nationaliteit en andere factoren, is palmitinezuur met 16 koolstofatomen het meest geconsumeerde verzadigde vet, gevolgd door stearinezuur met 18 koolstofatomen, beiden aangetroffen in vleesproducten. De consumptie van verzadigde vetten met kortere koolstofatomen, die aanwezig zijn in zuivelproducten, is minder gangbaar.
Beperkingen en richtlijnen
Sinds de jaren zestig, toen diëten met veel verzadigd vet in verband werden gebracht met verhoogde “slechte” LDL-cholesterol en coronaire hartziekten, werden alle verzadigde vetten als de boosdoener gezien.
Afgelopen jaren is dit onderzoek nogmaals bekeken. Inconsistente bevindingen wezen op de mogelijkheid dat verschillende soorten verzadigde vetten verschillende effecten hebben op het cholesterolgehalte en de ontwikkeling van coronaire hartziekten.
Ondanks het feit dat de bevindingen van hun onderzoek deze hypothese ondersteunen, adviseren Dr. Sluijs en haar medeonderzoekers om voorzichtig te zijn voordat zij de voedingsrichtlijnen wijzigen.
“Het onderzoek is toe te juichen vanwege de grote omvang, het prospectieve cohortstudieontwerp en de gedetailleerde beoordeling van voedings- en levensstijlfactoren. Bovendien is het een van de weinige studies die specifiek de individuele verzadigde vetzuren met betrekking tot het risico op coronaire hartziekten onderzocht en vergeleek met verschillende macronutriënten “, aldus Jun Li en Qi Sun van de Harvard TH Chan School of Public Health.
Ze merkten ook enkele beperkingen op van het onderzoek en riepen daarom op tot een voorzichtige interpretatie van de algemene nulresultaten voor de primaire verzadigde vetzuren.
Dr. Li en Dr. Sun adviseren dat verschuivingen in de vetinname moeten worden afgestemd op aanbevolen voedingspatronen, die de nadruk leggen op een beperkte inname van rood en verwerkt vlees, alsook toegevoegde suikers, zout, geraffineerde granen.[2]
Ontvang elke dinsdag onze nieuwsbrief met 2 nieuwe artikels in je inbox 👇