Je voelt je een beetje ‘paraplu’ en prikkelachtig doorheen de hele dag. Je stemming verandert zomaar zonder aanwijsbare reden. Je baas denkt dat je er de kantjes afloopt en het lijkt alsof je de zaken niet meer zo onder controle hebt als het een paar jaar geleden nog wel het geval was.
Bij de raadpleging van je dokter zegt hij misschien dat je waarschijnlijk door een onvermijdbare ‘verandering’ in je leven gaat en dat je wellicht depressief bent.
Misschien begint hij ook met een medische behandeling om die depressie te gaan bestrijden.
Klinkt dit je bekend in de oren? Als dat het geval is: je bent zeker niet de enige. Miljoenen mensen van middelbare leeftijd, zowel mannen als vrouwen gaan op een bepaald moment inderdaad door deze ‘verandering in hun leven’.
En inderdaad in een aantal, zelfs vele gevallen zijn de symptomen te relateren met de vermindering van de hormonen wat karakteristiek is voor de middelbare leeftijd.
Maar zou het ook iets anders kunnen zijn? Dat is best een mogelijkheid !
Een slechte nachtrust geeft je het gevoel dat je oud bent
Dit is iets wat je heel goed moet weten om het gestelde probleem te begrijpen: een slechte nachtrust geeft je het gevoel dat je oud bent.
Je kan de hele nacht slapen, en hierbij komen aan de aanbevolen zeven tot negen uur nachtrust, en toch nog het gevoel hebben dat je lijdt aan een gebrek aan kwalitatieve slaap.
Slapen bestaat uit verschillende fases. Elke fase speelt een rol in het herstellen en het regenereren van je brein en van je lichaam. Wat een gezonde nachtrust bepaalt, is hoe goed deze cyclus doorheen de verschillende fases van je slaap verloopt.
Als je al deze verschillende fases van de slaap niet op de juiste manier beleeft, dan zal je de rest van de dag niet het gevoel hebben dat je uitgeslapen bent, met alle gevolgen vandien.
Dit gaat maar door en door en door, met als gevolg dat je je oud gaat voelen en zich hierbij andere symptomen evengoed kunnen ontwikkelen. Je moet weten, dat allerlei lichamelijke kwalen, hoofdpijn, problemen met de spijsvertering, problemen met zenuwstelsel en stemmingswisselingen kunnen voortkomen uit een gebrek aan gezonde slaap.
Kunnen de symptomen werkelijk in verband worden gebracht met een gebrekkige nachtrust ?
De meest voorkomende tekenen van een slaapproblemen
Als je weliswaar een hele nacht slaapt maar niet op de juiste manier al de verschillende fases van een goede nachtrust doorloopt, kan dit merkelijke gevolgen hebben.
Denken we maar aan symptomen zoals verzwakking van je spieren, wat we de ‘blues’ kunnen noemen, een gebrek aan interesse in de dingen waar je normaal wel plezier aan beleeft, en klachten aan het zenuwstelsel zoals hoofdpijnen en andere lichamelijke kwalen.
Het kan zijn dat je je in de ochtend meer productief voelt, wat kan veroorzaakt worden door een vorm van zelf medicatie zoals het drinken van sterke koffie en drankjes met cafeïne, of het eten van een ontbijt met veel energie en suiker en gebak. Maar deze opname van cortisol zijn lapmiddelen die je niet doorheen de hele dag zullen helpen.
Het kan zijn dat je zelfs al heb je ’s middags een gezonde lunch gegeten al in de namiddag zult crashen.
Symptomen op dit moment van de dag kunnen zijn dat je ontdekt dat je maar wat naar je computerscherm zit te staren, dat je telkens opnieuw weer aan het zelfde ding gaat zitten denken en je je niet kunt focussen. Wanneer je je in deze staat bevindt is het zo goed als onmogelijk om je nog te kunnen concentreren.
Een nieuwe boost van cortisol rond de tijd van het avondeten kan opnieuw een tweede gunstig zij het tijdelijk effect voor je energie en concentratie hebben.
Maar dit kan snel weer wegebben wanneer op dit punt van de dag de verantwoordelijkheden van het huishouden zal het huiswerk van de kinderen, het koken en schoonmaken de boel overnemen. Je voelt je dan fysiek en mentaal moe of uitgeput, klaar voor een ‘goede’ nachtrust.
Maar hier stelt zich meteen ook het probleem. Het is zo goed als onmogelijk om na een dag als deze je brein door slaap te kalmeren. Ook al voel je je moe, toch blijft de chemie van je brein tijdens het slapen een zootje. Maar gelukkig is er hoop.
Drinken van warme melk helpt echt om een betere nachtrust te bekomen
Weet je nog? Toen een kind was vertelde je moeder je wanneer je niet kon inslapen dat je een glas warme melk moest drinken.
Sommigen verwezen deze remedie later lacherig naar het rijk van de fabeltjes, maar moeder had wel degelijk gelijk: warme melk bevat namelijk bepaalde kleine eiwitten met de naam peptiden en deze proteïnen dragen inderdaad bij tot het kalmeren van het brein zodat je goed kan slapen, en de verschillende fases van een gedegen nachtrust kunt doormaken.
Toch is er een trucje waar je moet opletten bij het bereiden van warme melk. Je moet eerst de melk net aan de kook brengen en dan onmiddellijk van het warme vuur verwijderen.
Laat het een beetje afkoelen, ook al om de mond en de tong niet te verbranden, en drink het dan. Het koken zo is intussen door onderzoek ontdekt, breekt letterlijk de eiwitten van de melk, die hierboven aanhaalde peptiden, in kleinere bestanddelen. En het zijn net deze peptiden die je brein kunnen kalmeren.
Wat je zeker moet weten
Als je je merkelijk ouder voelt dan je kalenderleeftijd aangeeft, dan kan dit komen omdat je niet op de juiste manier slaapt. Een vaak voorkomende reden hiervoor is een opgewonden brein dat niet genoeg tot rust kan komen doorheen de verschillende en talrijke fases van ons slaappatroon.
Dit betekent dat je de rustvolle en de herstellende effecten van slaap op je brein en je lichaam die we nodig hebben niet voldoende kunt ondervinden.
Ga er niet zomaar vanuit dat je wellicht alleen maar de onvermijdelijke ‘verandering’ in je leven aan het doormaken bent. Misschien is dat inderdaad wel zo, maar misschien ook niet.
Wat zeker wel kan helpen is dat je probeert om een aantal mentale relaxatietechnieken uit te beweren vooraleer je gaat slapen.
Simpele dingen zoals het lezen van een boek, het luisteren naar de zachte muziek en het vermijden van alles wat maar elektronisch is twee uur voor je gaat slapen kan al een eerste aanzet zijn. Dan kan je ook proberen om wat warme melk te drinken met bio-actieve melkpeptiden.
Kijk de volgende dag of je je beter voelt en misschien zelfs een beetje ‘jonger’ de rest van de maand. Als het geval is, dan weet je dat het probleem nachtrust van een slechte kwaliteit was.