De spieren ondersteunen een sterk immuunsysteem
Gepubliceerd op 09 oktober 2020 - Laatst bijgewerkt op 22 oktober 2020
Laatst bijgewerkt op 22 oktober 2020
In de strijd tegen kanker of chronische infecties moet het immuunsysteem langdurig actief zijn. Op de lange termijn raakt het immuunsysteem echter vaak uitgeput.
Wetenschappers van het Duitse Centrum voor Kankeronderzoek (DKFZ)[1] hebben nu bij muizen het eerste bewijs gevonden dat skeletspieren helpen om het immuunsysteem bij chronische ziekten functioneel te houden.
In veel gevallen zijn ernstig gewichtsverlies en een afname van de spiermassa het gevolg van kanker of gevaarlijke infecties. Naast dit proces dat bekend staat als cachexie, lijden patiënten vaak aan een verzwakt immuunsysteem. Een van de redenen hiervoor is een functieverlies van een groep T-cellen, die tot taak heeft om met virussen geïnfecteerde cellen of kankercellen te herkennen en te doden.
De processen die leiden tot het verlies van T-cel activiteit zijn nog steeds grotendeels onverklaarbaar. De eerste aanwijzingen duiden er echter op dat er een verband is met cachexie. “Het is bekend dat T-cellen betrokken zijn bij het verlies van skeletspiermassa. Maar of en hoe de skeletspieren op hun beurt de functie van de T-cellen beïnvloeden is nog steeds onduidelijk,” legt Guoliang Cui uit de DKFZ uit.
Om dit te toetsen, hebben de wetenschappers muizen geïnfecteerd met het lymfocytisch choriomeningitisvirus (LCMV). Deze methode is een veel gebruikt modelsysteem om het verloop van acute of chronische infecties bij muizen te bestuderen.
De onderzoekers analyseerden vervolgens de genexpressie in de skeletspieren van de dieren en ontdekten dat bij chronische infecties de spiercellen een verhoogde hoeveelheid van de boodschapperstof interleukin-15 vrijgeven. Deze cytokine zorgt ervoor dat T-cel voorlopers zich in de skeletspieren vestigen. Als gevolg daarvan zijn ze ruimtelijk afgebakend en beschermd tegen contact met de chronische ontsteking.
“Als de T-cellen, die de infectie actief bestrijden, hun volledige functionaliteit verliezen door continue stimulatie, kunnen de voorlopercellen uit de spieren migreren en zich ontwikkelen tot functionele T-cellen,” zei Jingxia Wu, hoofdauteur van het onderzoek. “Dit stelt het immuunsysteem in staat om het virus continu te bestrijden over een lange periode.”
Kan regelmatig sporten het immuunsysteem versterken? “In onze studie waren muizen met meer spiermassa beter in staat om te gaan met chronische virale infecties dan die waarvan de spieren zwakker waren. Maar of de resultaten op de mens kunnen worden overgedragen, zal uit toekomstige experimenten moeten blijken”, legt Guoliang Cui uit.[2]
Lees ook: Tips & supplementen om je immuunsysteem te versterken
Bronnen
↑1 | 2020, Deutsches Krebsforschungszentrum |
---|---|
↑2 | 15 juni 2020, Muscles support a strong immune system |