Peesontsteking van de heup: oorzaken, symptomen en behandeling
Gepubliceerd op 22 december 2017 - Laatst bijgewerkt op 11 juli 2022
Laatst bijgewerkt op 11 juli 2022
In dit artikel lees je wat een peesontsteking van de heup precies is, hoe het wordt veroorzaakt en hoe deze behandeld kan worden. Een peesontsteking aan de heup is gerelateerd aan peesontstekingen aan de duim, de pols, de knie en de voet.
Wat is een peesontsteking van de heup?
Een peesontsteking of tendinitis van de heup komt voor wanneer één of meerdere pezen die zich aanhechten op het heupbeen beschadigd worden. De heupen hebben als hoofdtaak het ondersteunen van het volledige lichaamsgewicht. Er zijn dan ook heel wat spieren aanwezig in deze regio die gaan zorgen voor krachtige en doeltreffende bewegingen.
De pezen waarmee deze aangehecht zijn kunnen dan ook gemakkelijk beschadigd worden. Het gaat hier meestal over een bursitis van de pees aan de zijkant van de heup, de tractus iliotibialis.
De oorzaken van de heupontsteking
De belangrijkste oorzaken van een peesontsteking van de heup zijn bewegingen die zich steeds weer herhalen en de heupen belasten. We denken hierbij aan joggen, tennissen en bewegen in de vrije natuur en op een ongelijke ondergrond. Begint men te sporten, dan moet dit geleidelijk gebeuren en het mag geen routine worden van steeds dezelfde bewegingen.
Ook bij het verhogen van de intensiteit en de duur van oefeningen kunnen letsels ontstaan. Vooral wanneer men dit plots doet en zonder de nodige voorbereiding zoals het opwarmen van de spieren.
De symptomen van een peesontsteking van de heup
Men voelt eerst en vooral ongemakken bij het bewegen van de heup. Bewegen doet de ongemakken alleen maar toenemen en verergeren. In het begin is er pijn bij bewegen die verdwijnt als men rust. Blijft men het probleem negeren dan zal de pijn ook bij rusten niet meer verdwijnen en is deze bij elke beweging voelbaar.
De pijn die door de peesontsteking veroorzaakt wordt is het directe gevolg van het opgelopen letsel. Het gebied rond de ontsteking zal zwellen, rood worden en warm aanvoelen. De roodheid en het warmtegevoel is niet direct te onderscheiden omdat de regio veel groter is dan rond andere gewrichten.
Bewegen van de benen en heupen evenals het opstaan uit een liggende of zittende houding zijn pijnlijk. Auto rijden, traplopen en voorwerpen oprapen worden steeds moeilijker en na een tijdje kan het gewricht stijf worden. Bij hevige pijn is het zelfs een probleem om comfortabel in bed te liggen en te slapen. Het zoeken naar een goede slaaphouding is tijdrovend en veroorzaakt slapeloosheid en prikkelbaarheid.
De behandeling van een peesontsteking van de heup
Omdat het moeilijk is de juiste plaats van het probleem te bepalen, gaan de meeste mensen naar een geneesheer om een diagnose te stellen. Hiervoor zal men een aantal beeldvormende onderzoeken laten uitvoeren zoals een röntgenonderzoek of MRI om eventuele breuken te kunnen vaststellen.
Ook hier zal men eerst de gewone behandeling instellen en pas wanneer deze niet werken kan men verder gaan. Een operatieve ingreep bij een peesontsteking van de heup is een laatste optie.
Rust is het belangrijkste onderdeel bij de behandeling van een peesontsteking van de heup. Het aanleggen van icepacks helpen gedurende de eerste dagen om de pijn en de ontsteking te verminderen. Ontstekingsremmende medicatie gaan werken tegen de pijn en de ontstekingsreactie. Meestal begint men met de gewone vrij verkrijgbare middelen en kan een arts iets sterker voorschrijven indien nodig.
In een rustperiode gaan de pezen, de ligamenten en de spieren korter worden. Daarom is het nodig na het herstellen van de pezen, dat men door middel van rek- en strekoefeningen dit langzaam weer opbouwt. Komt de pijn terug, dan moet men hier onmiddellijk mee stoppen en rust nemen.
Met 3 natuurlijke middelen samen ingenomen kan men ook veel bereiken voor de genezing van deze peesontstekingen, namelijk de combinatie van boswellia, curcuma en MSM, elk 3 capsules per dag.
Preventie voor peesontstekingen van de heup
- Peesontstekingen kan men voorkomen door het opwarmen van de spieren alvorens sport te beoefenen. Door de spieren 5 à 10 minuten op te warmen voor het sporten, zal de bloedcirculatie naar de spieren beter verlopen. Ook stretchen voor en na het sporten zal je spieren goed doen.
- Steeds langzaam beginnen als men een sport aanvat of een nieuwe sport gaat uitproberen. Focus ook op kracht tijdens het sporten zodat je algemene kracht verbetert. Naarmate je veroudert, wordt je lichaam namelijk zwakker.
- Kies een schoen in functie van de sport die men uitoefent.
- Vermijd om heel lang monotoon dezelfde bewegingen te doen.
Enkele bronnen
Wat is een peesontsteking aan de heup
Behandeling van heupontsteking
Preventie van heupontsteking