Gezondheidswinkel

ondersteun je lichaam op een gezonde manier

  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Voeding
  • Video’s
  • Shop
  • Gratis E-boeken
Home

Goochelen met etherische oliën in de keuken

17 mei 2010 by David

Goochelen met etherische oliën in de keuken

Scampi in een tomatencoulis van lemongrass en gember

  • Ingrediënten: voor 4 personen nemen we 4 grote tomaten, 4 eetlepels droge witte wijn, 1 blokje tuinkruidenbouillon, 2 teentjes knoflook, een mespuntje sambal oelek of harissa, 2 druppels etherische olie van lemongrass en 1 druppel etherische olie van gember.
  • Bereiding: de tomaten eventjes in kokend water tomberen en daarna pellen en uithollen. Het vruchtenvlees concasseren en met wat witte wijn lichtjes opwarmen. Voeg er ½ tot 1 blokje tuinkruidenbouillon aan toe en knijp de knoflook uit. Haal de pan van het vuur en voeg de sambal oelek toe met enkele druppeltjes etherische olie. Mix het geheel en proef nu even af. Om de smaak te accentueren kan men wat vers gesnipperde koriander en enkele fijn gesneden jonge ajuintjes toevoegen. Laat deze coulis enkele uurtjes trekken (mag ook dag vooraf klaargemaakt worden).
  • Kwaliteit: het samenspel van lemongrass en gember is bloedzuiverend, digestief en verhoogt de weerstand door de milt te activeren.

Wrap met tapenade en parfum van muskaatnoot en basilicum

  • Ingrediënten: 250 gr champignons, 2 gepelde tomaten, 1 grote spaanse zoete ajuin, een handvol fijngehakte peterselie, een handvol fijngehakte groene of zwarte olijven, enkele teentjes geperste knoflook, 1 blokje tuinkruidenbouillon, 2 dr. Tapenade-mix (60% EO van basilicum en 40% EO van nootmuskaat).
  • Bereiding: verhit wat olijfolie in een wokpan en voeg eerst de fijngehakte ui toe. Laat deze glazig worden, vervolgens kunnen de fijngehakte champignons erbij. Na wat sudderen mogen de gehakte en gepelde tomaten, de olijven en de geperste knoflook erbij samen met het kruidenblokje. Net voordat de pan van het vuur wordt gehaald strooien we er de peterselie door en voegen dan de EO toe.
  • Kwaliteiten: basilicum is antispasmodisch en dus ideaal bij darmkrampen en spierkrampen. Bij hoofdpijn door een slechte spijsvertering kan men basilicum over het voorhoofd wrijven.

Sinaasappels of perziken met steranijs

  • Ingrediënten: 4 perziken of 6 sinaasappels, 1 glas witte wijn, enkele eetlepels rietsuiker, 2 eetlepels cointreau of witte rum, 1 eetlepel citroensap, 1 à 2 druppels EO van steranijs.
  • Bereiding: snij de perziken in partjes of de sinaasappels in schijfjes. Je kunt ook beiden met elkaar combineren. Verhit de wijn met de suiker, de cointreau of rum. Haal van het vuur, voeg er eventueel wat citroensap aan toe en 1 dr. EO van steranijs. Je kunt dit mengsel over de vruchten gieten en in de koelkast laten marineren voor het opdienen. Een andere mogelijkheid is het fruit in wat boter en suiker in een pan verhitten en dan overgieten met deze siroop. In brede glazen opdienen met een blaadje verse munt en wat gedroogd steranijs zorgt voor een feestelijke look.
  • Kwaliteiten: steranijs is een harttonicum en stimuleert de bloedsomloop. Bij dyspepsie en digestieve klachten maar ook bij de “vapeurs” kan deze EO zeer goede resultaten geven. De werking is oestrogen-like.

Oriëntaalse muntthee

  • Ingrediënten: voor 4 personen 1 bosje verse munt, een handvol losse groene thee(gunpowder), 4 eetlepels rietsuiker, 2 eetlepels oranjebloesemwater en 2 dr EO van mitcham-munt.
  • Bereiding: overgiet de groene thee, de verse munt en suiker + EO met 1 liter pas gekookt water. Wie de thee mierzoet wil kan desgewenst suiker toevoegen. Laat alles een 5-tal minuten goed trekken en serveer dan met op het laatst wat oranjebloesemwater toegevoegd of zet het oranjebloesemwater naast de thee, zodat iedereen naar believen kan doseren en eventueel ook even de handen en het gezicht kan besprenkelen met dit aromatisch water.

  • Kwaliteit: mitcham-munt is digestief en een lever/gal tonicum

Lekkere combinaties

  • kurkuma – venkel
  • dragon – laurier
  • lemongrass – gember – koriander
  • basilicum – muskaatnoot – piment
  • kaneel – kruidnagel – bittere sinaasappelschil
  • bonenkruid – oregano – marjolein
  • pepermunt – litsea
  • ylang-ylang – bergamotblad – piment
  • kardemon – oranjebloesem
  • piment – muskaatnoot
  • anijs – kaneel

Bron : Culinaire Alchemie met Aromatherapie – Auteur Frank Vandaele

Filed Under: Voeding

Natuurproducten, Rechtstreeks uit Moeder Natuur’s winkel

23 februari 2010 by David

Natuurproducten zijn producten uit de natuur die niet werden gewijzigd door de mens. Iedereen kent wel natuurproducten zoals katoen, wol, Bamboe, hout enz. Gedroogde vruchten of noten zijn natuurproducten die perfect snoepgoed kunnen vervangen. Deze hebben het voordeel dat ze lekker, zoet en suikervrij zijn.

De zoete smaak is hier afkomstig van de zoetstoffen die van nature in de vruchten aanwezig zijn. Natuurproducten kunnen ook gebruiksproducten zijn zoals katoenen luiers, steen, kleding vervaardigd uit natuurproducten, oliën enz.

Soorten natuurproducten

Er zijn allerlei soorten natuurproducten te vinden die geschikt zijn voor allerlei doeleinden.

  • Natuurlijke voedingsproducten die op een natuur vriendelijke manier geteeld worden.
  • Natuurlijke verzorgingsproducten gemaakt van natuurlijke ingrediënten, zonder chemische toevoegingen.
  • Natuurlijke geneesmiddelen waar we een onderscheid kunnen maken in homeopathische geneesmiddelen en fytotherapie.
  • Natuurlijke onderhoudsproducten gemaakt van natuurlijke ingrediënten en die even efficiënt zijn als hun chemische varianten.
  • Natuurlijke gebruiksvoorwerpen die gemaakt werden van grondstoffen die rechtstreeks uit de natuur gehaald worden.

Voordelen van natuurproducten

  • Natuurproducten als voedingsstoffen, worden gekweekt met minimale tussenkomst van de mensen. Er worden geen sproeistoffen of andere schadelijke producten gebruikt om hun groei te bevorderen of te verbeteren. Insectenbestrijding wordt gedaan door het gebruik van natuurlijke vijanden van de schadelijke insecten. Ook het combineren van planten die elkaar beschermen blijkt heel doeltreffend.
  • Voedingsmiddelen uit de groep van natuurproducten bevatten meer vitaminen en mineralen dan deze die een geforceerde groei kenden. Ze zijn afhankelijk van de natuurlijke meststoffen die in de grond zitten en afhankelijk van het klimaat wat betreft de watervoorziening. Geforceerde groenten krijgen een overvloed aan water, waardoor er vaak meer vocht dan vitaminen en mineralen in zitten.
  • Natuurvoeding is aromatischer dan geforceerd gekweekte groenten, fruit, kruiden en smaakmakers. Niet alleen de voedingstoffen zijn meer geconcentreerd maar ook de smaakstoffen.
  • Natuurproducten zijn in hun natuurlijke toestand in de natuur te vinden. Een voorbeeld is bamboe. Deze kan gebruikt worden om meubels te maken en groeit vrij snel weer terug als men de wortels in de grond laat zitten.. Hierdoor hoeft men geen bossen te kappen. Er zijn ook bamboescheuten die in de voeding verwerkt kunnen worden. Ze zijn lekker en voedzaam.
  • Een bewust gebruik en telen van natuurproducten zorgt voor het behoud van het biologisch evenwicht van onze aardbol.
  • Natuurlijke geneesmiddelen zorgen ervoor dat het lichaam zichzelf leert verdedigen tegen ziektes. Ze hebben geen nevenwerkingen en zijn niet schadelijk voor het organisme of het milieu.

Nadelen van natuurproducten

  • Seizoen gebonden groenten en fruit. Wanneer we ons bewust willen voeden met natuurlijke voedingsstoffen, gaan we met de seizoenen moeten leren leven. Net zoals onze grootouders gaan we er ons van bewust moeten worden dat de meeste voedingstoffen en mineralen te vinden zijn in seizoen artikelen.
  • Het telen van natuurproducten is arbeidsintensiever en geeft niet zo een grote opbrengst. De kostprijs zal dan ook veel hoger zijn.
  • Natuurlijke geneesmiddelen gaan minder vlug werken dan chemische geneesmiddelen. Hun werking is gebaseerd op het versterken van de immuniteit.
  • Het gebruik van natuurlijke grondstoffen kan leiden tot het uitputten van het milieu wanneer we er niet bewust mee omgaan.

Filed Under: Voeding

Vitaminen & Mineralen hebben een grote invloed op je stofwisseling !

16 februari 2010 by David

Vitaminen en mineralen zijn stoffen die in onze voeding voorkomen en in zeer kleine hoeveelheid een zeer grote invloed hebben op de stofwisseling. De stofwisselingsprocessen in ons lichaam hebben deze nodig voor de aanmaak van enzymen die elk hun eigen functie uitvoeren. Vitaminen en mineralen kunnen niet door het lichaam aangemaakt worden en dienen daarom uit onze voedingsmiddelen te komen.

De verschillende soorten mineralen en hun functie

De meest noodzakelijke mineralen zijn Calcium, Fosfor, Natrium, Kalium, Chloride, Jodium, IJzer Koper en Fluor. Wanneer deze afwezig zijn in de voeding kunnen ze typische klachten geven en soms zelfs tot ziekten leiden.

Voor de opbouw en het onderhoud van ons skelet heb je Calcium en fosfor nodig. De spieren en zenuwen maken gebruik van Calcium en Chloride. Een goede aanmaak en werking van het bloed en de bloedcellen kan enkel door de aanwezigheid van Calcium, Kalium, Chloride, IJzer en Koper. De waterhuishouding heeft nood aan Natrium, Fosfor en Chloride. Jodium dient voor een goede schildklierwerking en Fluor zorgt voor een goed en stevig gebit.

De verschillende soorten vitaminen en hun functies

Je hebt twee soorten vitaminen, de in water oplosbare en de in vet oplosbare vitaminen. Het belang hiervan heeft te maken met de uitscheiding en de opslag ervan. Wateroplosbare vitaminen moet je dagelijks innemen en het teveel wordt via de urine uitgescheiden.

Met vet oplosbare vitaminen moet je voorzichtig zijn, het teveel wordt dagelijks in je vetlaag opgeslagen en komt vrij wanneer je het vet verbruikt. Hierdoor kan je een overdosering krijgen die ook tot ziektes kan leiden. De meest gekende wateroplosbare vitaminen zijn deze van de vitamine B en vitamine C groep.

Vetoplosbare vitaminen zijn Vitamine A, D, E en K.

  • Vitamine A zorgt voor een normale groei bij kinderen, werking en aanmaak van de huidcellen en bij het zien in het donker.
  • Vitamine B1, B2, B6 en Nicotine zuur zorgen voor een goede werking van de enzymsystemen.
  • B12 en Foliumzuur voor de aanmaak van rode bloedcellen.
  • Vitamine D zorgt voor de opname van calcium uit de darm. Het afzetten van calcium en fosfor in het bot en de afscheiding van het teveel aan calcium door de nieren.
  • Vitamine C hebben we nodig bij de afweer tegen infecties, de werking van de enzymen, de aanmaak van bijnierhormoon en een goede opbouw van de cellen.
  • Vitamine K is onontbeerlijk voor een goede bloedstolling.
  • Een tekort aan vitamine E zou bij zuigelingen oedeem en bloedarmoede geven.

Voedingstoffen met vitaminen en mineralen.

Omdat niet alle voedingstoffen evenveel vitaminen en mineralen bevatten is het nodig om gezond en gevarieerd te eten. Ook een strikt vet vrij dieet is af te raden omdat je dan weinig of geen vetoplosbare vitaminen opneemt. Het is belangrijk de juiste vetten in je voeding te verwerken.

Onverzadigde vetten zijn even goed en veel gezonder dan verzadigde vetzuren. Visvetten zijn noodzakelijk en daarom wordt er aangeraden om twee maal per week vis te eten. De vetzuren in vis verkleinen de kans op ziekten van hart en bloedvaten. Ook neurologisch zorgen ze voor een verbetering van het geheugen en het verminderen van depressies.

Filed Under: Vitaminen & Mineralen

Natuurproducten, Rechtstreeks uit Moeder Natuur’s winkel

14 februari 2010 by David

Natuurproducten, Rechtstreeks uit Moeder Natuur’s winkel

Natuurproducten zijn producten uit de natuur die niet werden gewijzigd door de mens. Iedereen kent wel natuurproducten zoals katoen, wol, Bamboe, hout enz. Gedroogde vruchten of noten zijn natuurproducten die perfect snoepgoed kunnen vervangen. Deze hebben het voordeel dat ze lekker, zoet en suikervrij zijn.

De zoete smaak is hier afkomstig van de zoetstoffen die van nature in de vruchten aanwezig zijn. Natuurproducten kunnen ook gebruiksproducten zijn zoals katoenen luiers, steen, kleding vervaardigd uit natuurproducten, oliën enz.

Soorten natuurproducten

Er zijn allerlei soorten natuurproducten te vinden die geschikt zijn voor allerlei doeleinden.

  • Natuurlijke voedingsproducten die op een natuur vriendelijke manier geteeld worden.
  • Natuurlijke verzorgingsproducten gemaakt van natuurlijke ingrediënten, zonder chemische toevoegingen.
  • Natuurlijke geneesmiddelen waar we een onderscheid kunnen maken in homeopathische geneesmiddelen en fytotherapie.
  • Natuurlijke onderhoudsproducten gemaakt van natuurlijke ingrediënten en die even efficiënt zijn als hun chemische varianten.
  • Natuurlijke gebruiksvoorwerpen die gemaakt werden van grondstoffen die rechtstreeks uit de natuur gehaald worden.

Voordelen van natuurproducten

  • Natuurproducten als voedingsstoffen, worden gekweekt met minimale tussenkomst van de mensen. Er worden geen sproeistoffen of andere schadelijke producten gebruikt om hun groei te bevorderen of te verbeteren. Insectenbestrijding wordt gedaan door het gebruik van natuurlijke vijanden van de schadelijke insecten. Ook het combineren van planten die elkaar beschermen blijkt heel doeltreffend.
  • Voedingsmiddelen uit de groep van natuurproducten bevatten meer vitaminen en mineralen dan deze die een geforceerde groei kenden. Ze zijn afhankelijk van de natuurlijke meststoffen die in de grond zitten en afhankelijk van het klimaat wat betreft de watervoorziening. Geforceerde groenten krijgen een overvloed aan water, waardoor er vaak meer vocht dan vitaminen en mineralen in zitten.
  • Natuurvoeding is aromatischer dan geforceerd gekweekte groenten, fruit, kruiden en smaakmakers. Niet alleen de voedingstoffen zijn meer geconcentreerd maar ook de smaakstoffen.
  • Natuurproducten zijn in hun natuurlijke toestand in de natuur te vinden. Een voorbeeld is bamboe. Deze kan gebruikt worden om meubels te maken en groeit vrij snel weer terug als men de wortels in de grond laat zitten.. Hierdoor hoeft men geen bossen te kappen. Er zijn ook bamboescheuten die in de voeding verwerkt kunnen worden. Ze zijn lekker en voedzaam.
  • Een bewust gebruik en telen van natuurproducten zorgt voor het behoud van het biologisch evenwicht van onze aardbol.
  • Natuurlijke geneesmiddelen zorgen ervoor dat het lichaam zichzelf leert verdedigen tegen ziektes. Ze hebben geen nevenwerkingen en zijn niet schadelijk voor het organisme of het milieu.

Nadelen van natuurproducten

  • Seizoen gebonden groenten en fruit. Wanneer we ons bewust willen voeden met natuurlijke voedingsstoffen, gaan we met de seizoenen moeten leren leven. Net zoals onze grootouders gaan we er ons van bewust moeten worden dat de meeste voedingstoffen en mineralen te vinden zijn in seizoen artikelen.
  • Het telen van natuurproducten is arbeidsintensiever en geeft niet zo een grote opbrengst. De kostprijs zal dan ook veel hoger zijn.
  • Natuurlijke geneesmiddelen gaan minder vlug werken dan chemische geneesmiddelen. Hun werking is gebaseerd op het versterken van de immuniteit.
  • Het gebruik van natuurlijke grondstoffen kan leiden tot het uitputten van het milieu wanneer we er niet bewust mee omgaan.

Filed Under: Voeding

De Eikenknop : invloedrijk op ons zenuwstelsel en klierstelsel

14 februari 2010 by David

De Eikenknop : invloedrijk op ons zenuwstelsel en klierstelsel

De eik, koning van onze wouden en heilige boom van de druïden, bezorgt ons een knop die vooral invloed uitoefent op het zenuwstelsel en het endocrien systeem.

De eik is bij de bomen wat de leeuw is onder de dieren!

Heel wat beschavingen beschouwen de eik als een heilige boom die symbool staat voor kracht, moed, gehardheid, gerechtigheid. De levensduur van de eik loopt gemakkelijk op tot meer dan 1000 jaar en de boom is vaak een referentie op heel wat niveaus (grens van een territorium, dorpsplein, rand van een weg,…). [Read more…]

Filed Under: Kruiden & Planten

  • « Previous Page
  • 1
  • …
  • 121
  • 122
  • 123
  • 124
  • Next Page »
steljevraag

Meest recente artikels

  • Volle melk verlaagt de cholesterol
  • Studie: de zoutconsumptie verminderen leidt tot een lagere bloeddruk
  • Video: zomers afslanken met Irvingia
  • Adaptogenen: krachtige maar relatief onbekende energieboosters
  • Wat is vitamine D en waar is het zoal goed voor?