Link tussen osteoporose en vervuiling ontdekt
Gepubliceerd op 09 januari 2020 - Laatst bijgewerkt op 11 augustus 2020
Laatst bijgewerkt op 11 augustus 2020
Osteoporose treft wereldwijd miljoenen mensen. Bepaalde risicofactoren, zoals veroudering, kunnen moeilijk tegengehouden worden. Steeds meer risicofactoren worden ontdekt en luchtvervuiling lijkt daar één van te zijn.
Osteoporose is een aandoening die wordt gekenmerkt door een verminderde botdichtheid, met broze en kwetsbare botten als gevolg.
Deze aandoening treft vooral oudere mensen, met name vrouwen, maar sommige omgevingsfactoren – zoals een gebrek aan vitamine D – kunnen eveneens bijdragen aan de ontwikkeling van de botaandoening.
>> Lees ook: Osteoporose komt ook voor bij mannen
Een nieuwe studie onder leiding van het Barcelona Institute for Global Health suggereert dat een slechte luchtkwaliteit in verband kan worden gebracht met een lagere botdichtheid onder de ouder wordende bevolking.[1]
De link tussen vervuiling en botgezondheid
De onderzoekers analyseerden gezondheidsgegevens en de levensomstandigheden van 3.717 proefpersonen, waaronder 1.711 vrouwen, uit 28 dorpen in de nabijheid van de stad Hyderabad in India.
Voor de blootstelling aan luchtvervuiling werd gekeken naar de aanwezigheid van koolstof en fijne stofdeeltjes in de lucht. Dit zijn minuscule deeltjes die bijvoorbeeld afkomstig zijn van uitlaatgassen. Deze deeltjes blijven lang in de lucht en komen het lichaam binnen via de longen.
Daarnaast hebben de onderzoekers ook rekening gehouden met zelf-gerapporteerde gegevens uit vragenlijsten waarin de deelnemers gevraagd werd wat voor soort brandstof ze gebruikten bij het koken.
Het team poogde tevens om verband te leggen tussen luchtkwaliteit en botgezondheid, waarbij specifiek werd gekeken naar metingen van de botdichtheid in de lumbale wervelkolom en de linker heupbeenderen van de deelnemers.
Ze ontdekten dat individuen die vaak met luchtvervuiling te maken hadden – vooral door fijne deeltjes – ook lagere botmassa’s leken te hebben.
Ranzani veronderstelt dat het verband tussen een slechte luchtkwaliteit en een slechte gezondheid van de botten te wijten zou kunnen zijn aan “oxidatieve stress en ontstekingen door luchtvervuiling“.
De onderzoekers merkten ook op dat de blootstelling van de deelnemers aan fijnstof in de lucht 32,8 microgram per kubieke meter per jaar bedroeg, wat de door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanbevolen limieten van 10 microgram per kubieke meter ver overschrijdt.
Maar liefst 58% van de deelnemers gaf aan biomassa te gebruiken om te koken, maar de onderzoekers vonden geen verband tussen deze praktijk en een slechte botgezondheid. [2]
Bronnen