Slechte vertering en veroudering
Heel wat factoren zijn een uitdaging voor de nutritionele status van oudere volwassenen. Chronisch alcoholmisbruik, aanvallen van gastritis, chronische pancreatitis, onvoldoende werking van de pancreas, lactose-intolerantie, diverticulosis en allerlei ziekten op celniveau zijn allemaal factoren die in verband worden gebracht met de mogelijke slechte absorptie van voedingsstoffen en een slechte voeding.
Zoals hierboven al genoteerd lopen ouder wordende mensen een toenemend risico op het ontwikkelen van een tekort aan vitaminen, mineralen en spoorelementen. Dit zijn stuk voor stuk factoren die een ernstige impact hebben op het afweersysteem en de algemene gezondheid van het lichaam.
Bij een recente studie uitgevoerd in Frankrijk werd aangetoond dat er een duidelijk tekort optreedt aan vitaminen, mineralen en omega 3 vetzuren bij zowel mannen als vrouwen van de leeftijd van 70 jaar en ouder. Een tekort aan vitamine B12, wat kan leiden tot een aantal ernstige pathologische condities, komt al te vaak voor in de leeftijdsgroep van de ouderlingen.
Rekening houdend met het potentieel vernietigende effect van onvoldoende voeding is een van cruciaal belang om een gezonde vertering bij oudere volwassenen te stimuleren.
Het verbeteren van de vertering
Tal van individuele patiënten en gezondheidswerkers zoeken hun heil bij supplementen met digestieve enzymen om op die manier de gezonde afbraak van het voedsel en de assimilatie in het lichaam te bevorderen.
Een dubbel blinde cross-over studie in dit verband bevestigd de weldadigheid en efficiëntie van supplementen met digestieve enzymen om de vertering te stimuleren.
Een reeks van gezonde vrijwilligers consumeren tijdens deze studie maaltijden die rijk waren aan calorieën en vetten, ofwel samen met een capsule met verrijkte enzymen ofwel een placebo.
In de 17:00 uur volgend op de maaltijd werden de gastro-intestinale symptomen van nabij opgevolgd en genoteerd.
Hierbij werd vastgesteld dat de supplementen met enzymen een significante manier het gevoel van opgeblazenheid, gasvorming en de verzadigdheid deden afnemen.
Deze bevindingen tonen aan dat ook gezonde personen kunnen genieten van een grotere digestief comfort door gebruik te maken van de hulp van supplementen met digestieve supplementen. Deze studie verdient nader onderzoek en suggereert nu al een rol voor digestieve enzymen bij mensen die last hebben van het zogenaamde IBS (irritable bowel syndrome).
Mogelijke weldadige effecten voor het menselijk systeem
Digestieve enzymen dragen niet alleen bij tot het verbeteren van de digestieve gezondheid, maar ze kunnen ook nog tal van andere weldadige effecten spelen in de werking van ons lichaam, zoals het versterken van het afweersysteem, het beschermen tegen ontstekingen en het sneller genezen na een chirurgische ingreep.
Bij ziektes van het afweersysteem, raken om plek ze duur van het immuniteitsysteem, dat bestaat uit een hele reeks van zogenaamde antigenen of moleculen die instaan voor het op gang brengen van de systeem en antilichamen (bepaalde eiwitten die vreemde indringers in ons lichaam te produceren) verstrengeld in een strakke omhelzing.
Dit kan zorgen voor ernstige schade aan de weefsels van ons lichaam. Dit vormt op zijn beurt een bijdrage tot tal van schadelijke en potentieel gevaarlijke ziektes en het afweersysteem zoals reumatische artritis, lupus erythematosus en glomerulonephritis, een vorm van nierziekte.
Een aantal wetenschappers zijn intussen tot de conclusie gekomen dat supplementen met enzymen activiteiten van ons afweersysteem kunnen stimuleren en dat ze een belangrijke rol spelen bij het verminderen van mogelijke aandoeningen in dit verband.
Wat je moet weten over digestieve enzymen
Naarmate volwassenen ouder worden worden ze ook meer ontvankelijk voor een slechtste generen van onze digestieve functie, factoren die kunnen bijdragen tot een onvoldoende adequate voeding en bepaalde ziekten.
Het vervangen van de digestieve enzymen die in het proces van het verouderen verloren geraken kan bijdragen tot het herstel van een optimale nutritionele status en tal van lichamelijke klachten verlichten of opheffen.
Er zijn tal van verschillende soorten van enzymen beschikbaar stuk voor stuk een bijdrage kunnen leveren aan de afbraak van voedsel in het lichaam nuttige eiwitten, koolhydraten en vetten.
Digestieve enzymen helpen niet alleen om een optimale vertering te bevorderen, maar ze zijn ook een krachtig wapen in de strijd tegen ontstekingen, ze helpen om sneller te herstellen na een chirurgische ingreep en ze kunnen ook een rol spelen bij kankertherapie.
Het innemen van orale supplementen met enzymen is intussen in Europa steeds populairder geworden als een vervanging voor een reeks van geneesmiddelen die kan helpen in de strijd tegen ontstekingen met de naam NSAID’s.
Deze worden gebruikt de strijd tegen een reeks van aandoeningen gaande van osteoartritis tot reumatische artritis en andere aandoeningen waarbij ontstekingen te pas komen.
Intussen werden hele reeks van studies, placebo gecontroleerd en vergeleken met studies naar specifieke geneesmiddelen ter bestrijding van ontstekingen, uitgevoerd bij patiënten met reumatische ziekten die suggereren dat een orale therapie met bijkomende enzymen in dit verband een gunstig effect heeft op de algemene gezondheid van de patiënt.
Bijkomend interessant item dat door deze studies werd naar voren gebracht is dat de commerciële bereidingen met enzymen even efficiënt zijn als de klassieke geneesmiddelen die nu worden voorgeschreven maar dat ze een hoge tolerantie hebben.
In Oost-Europa staat de therapie met orale enzymen, ook wel bekend als systemische enzymentherapie bij wijze van erkenning van de activiteit van deze enzymen buiten het digestieve systeem en binnen de algemene circulatie in het lichaam, waarvan bekend dat ze effectief is bij het verbeteren van het herstel na een chirurgische ingreep, dit door het verminderen van de nood aan pijnstillers, en door het verminderen van het optreden van oedeem, zeg maar het ophopen van water, na een ingreep.
Volgens een studie uitgevoerd in Tsjechië is het gebruik van orale enzymen duidelijk nuttig om oedeem te verminderen en op die manier de gezondheid van de patiënt weer sneller te herstellen.
Een boost voor een kankertherapie
De hierboven beschreven therapie met enzymen kan bovendien een gunstig effect hebben als een extra tool bij de behandeling van kanker.
Een team van Zwitserse onderzoekers publiceerden een review van orale enzymen voor dit doel en concludeerde dat uit de studies kon worden afgeleid dat de therapie met enzymen de nadelige effecten veroorzaakt door radiotherapie en chemotherapie kan reduceren.
Ook is er intussen rees bewijs voorhanden dat bij bepaalde types van tumoren er sprake is van een langer overleven van de patiënt. De auteurs van de studie gietende wel te noteren dat deze mechanismen voorlopig nog theoretisch blijven maar ze specifiëren wel dat de weldadige effecten van deze therapie op basis van enzymen wellicht kunnen gebaseerd worden op het potentieel van deze stof om ontstekingen te bestrijden.
Amerikaanse researchers hebben intussen ook verder onderzoek gedaan naar de veelbelovende effecten van een therapie op basis van enzymen in de behandeling van kanker.
Eerst noteerden ze dat er een bereiding van pancreatische enzymen 100 jaar geleden al werd voorgesteld als een behandeling om tumoren te bestrijden, en wetenschappers in Pennsylvania voerden experimenten uit waarbij deze specifieke enzymen, en het bijzonder amylase, duidelijk merkbare selectieve effecten opleverden die de groei van tumorcellen met een metastatisch potentieel verhinderden.
Neem tijdig digestieve enzymen
Het proces van het ouder worden stelt ons voor tal van uitdagingen, maar verplicht worden om afscheid te nemen van simpele plezier van goede voeding is er zeker geen van.
Supplementen met digestieve enzymen kunnen wanneer ze oraal voor een maaltijd worden ingenomen een boost betekenen voor de natuurlijke capaciteit van het lichaam om voedsel af te breken in zijn levengevende en gezonde bestanddelen. Digestieve enzymen die worden ingenomen tussen de maaltijden kunnen helpen bij het beheersen van ontstekingen en allerlei processen en ziekten doorheen het lichaam, wat de algemene gezondheid uiteraard bevordert.
De kwestie of en hoe de productie van enzymen afneemt naarmate we ouder worden is het voorwerp van tal van controversiële studies onder wetenschappers.
Een nieuwe studie in dit verband noteerde dat meerdere onderzoekers intussen tegenstrijdige bevindingen hebben aangetoond. Zo lieten studies uit de jaren 1980 optekenen dat laboratten weliswaar een verlaging van amylase in de pancreas met 41% kenden, maar dat de concentratie van lipase met 9% steeg. Een ander onderzoek uitgevoerd in Argentinië met mannelijke en vrouwelijke menselijke vrijwilligers van verschillende leeftijden noteerden een verhoging van de secretie van amylase en lipase bij mannen van 35 jaar en ouder, maar dan weer een verlaging bij vrouwen in dezelfde leeftijdsgroep.
Een gelijkaardig experiment uitgevoerd door Franse onderzoekers kwam tot de constatatie dat bij oudere individuelen met een gemiddelde leeftijd van 72 jaar de concentratie van bepaalde digestieve enzymen duidelijk was verminderd in vergelijking met jongere individuelen.
Deze resultaten werd bevestigd door een andere groep van Franse onderzoekers. Uit dit alles weten wetenschappers af te leiden dat de secretie in de pancreas bij mensen verandert naarmate we ouder worden.
Dit heeft uiteraard zijn gevolgen op de algemene gezondheid van het lichaam, en we kunnen hier gelukkig een antwoord op bieden door het toedienen van bepaalde supplementen met een concentraat van enzymen.
In Japan gaven wetenschappers patiënten van verschillende leeftijden een injectie met secretine, een hormoon dat wordt gemaakt en vrijgegeven in de ingewanden.
Dit specifieke hormoon staat er om bekend dat een stimulans geeft aan de pancreatische enzymen als een antwoord op de aanwezigen van voedsel. Staaltjes werden genomen van de intestinale secretie en hierbij werd de concentratie van intestinale enzymen gemeten.
De conclusie van het onderzoek was eenvoudig: de output van enzymen gaat er duidelijk op achteruit naarmate we ouder worden.
De onderzochte personen van de leeftijd van 65 jaar en ouder lieten een duidelijke lagere waarde in de afscheiding, de output van bicarbonaten en enzymen optekenen dan bij jongere onderzochte personen het geval was.
Deze resultaten worden intussen nog bevestigd door tal van andere studies waarbij wordt aangetoond dat de graduele achteruitgang vooral vanaf de leeftijd van 65 jaar en dit in het bijzonder bij vrouwen wordt ingezet.