Vetten hebben een slecht imago, ze worden geassocieerd met overgewicht en cholesterolproblemen. Maar niet alle vetten zijn ongezond. Een baanbrekende onderzoek dat dit bewijs is een vergelijkend onderzoek tussen Deenen en Eskimo’s.
Hoewel beide bevolkingsgroepen even veel vet eten hebben, de Eskimo’s veel betere bloedvaten en krijgen ze veel minder hartaandoeningen. Hoe komt dat?
De rijkdom van vette vis
Omdat Eskimo’s veel vette vis eten. Visolieën zijn rijk aan omega-3 vetzuren. Dit zijn essentiële vetzuren, dat betekend dat je lichaam de vetzuren nodig heeft om in een goede gezondheid te blijven. Je lichaam kan omega-3 vetzuren niet zelf aanmaken, daarom moet je genoeg van deze vetzuren uit je voeding halen.
Voldoende omega-3 vetzuren eten is dus een weldaad voor je gezondheid. Het bekendste voordeel van omega-3 vetzuren is dat ze de kans op hart- en vaataandoeningen verkleinen. Dit komt onder andere omdat omega-3 de kans op hartritmestoornissen verlaagt, het bloedvetgehalte doet dalen, de vorming van bloedklonter tegen gaat en de celwanden gezond en soepel houdt.
Omega-3 vetzuren worden bovendien geprezen voor hun ontstekingsremmende eigenschappen. De vetzuren zouden zelf een rol spelen bij de preventie van dyslexie, bij bewegingsstoornissen, bij autisme, bij depressie, bij dementie en bij de ziekte van alzheimer. Omega-3 is ook noodzakelijk voor de groei ontwikkeling van de hersenen van baby’s en heeft een positief effect op het geheugen, de concentratie en het leervermogen.
Bronnen van omega-3
Redenen genoeg dus om omega-3 vetzuren in te nemen. Om echt te kunnen genieten van de voordelen van omega-3 zou je ongeveer twee gram per dag van moeten eten. Maar in de westerse wereld staan omega-3 vetzuren te weinig op het menu. De voornaamste bron van omega-3 is vette vis zoals, tonijn, haring,zalm, forel, makreel, sardientjes en paling.
Ook in half vette vis, visolie capsules , lijnzaadolie,walnoten, sojabonen, spinazie en sommige margarines tref je omega 3- vetzuren aan. Wat moet je nu onthouden als het om omega 3 vetzuren gaat is dat je er gewoon voldoende moet innemen. Zet twee keer per week vette vis op het menu en gebruik notenolie, sojaolie of koolzaadolie om slaatjes op smaak te brengen.
Eet geregeld groenten die omega 3 bevatten, zoals spinazie of peulvruchten en eet regelmatig noten. Als je het niet vanzelf sprekend vind om twee keer per week vette vis te eten, dan kun je bijvoorbeeld boter vervangen door margarine die verrijkt is met omega-3 vetzuren. Zo kan je u gezondheid een stuk verbeteren dankzij omega-3.