De oorzaak van migraine is in zicht (letterlijk zelfs)
Gepubliceerd op 17 februari 2020 - Laatst bijgewerkt op 11 augustus 2020
Laatst bijgewerkt op 11 augustus 2020
De visuele cortex die zich, in tegenstelling tot wat je zou denken, achteraan het hoofd zit, verwerkt de info die het doorkrijgt via de ogen. Wetenschappers hebben nu ontdekt dat deze visuele cortex verantwoordelijk kan zijn voor migraine.
Het is al langer bekend dat migrainelijders extra gevoelig zijn voor licht en geluid. Sommige patiënten met een zogenaamd aura krijgen zelfs te maken met zintuiglijke verstoringen, bijvoorbeeld blinde vlekken of schitteringen, die voorafgaan aan de kenmerkende, bonzende hoofdpijn.[1]
Een nieuwe studie van de universiteiten van Birmingham en Lancaster zou een link gevonden hebben tussen het gezichtsvermogen en migraine.[2] Mensen met migraine lijken een hyper prikkelbare visuele cortex te bezitten.
“De meeste migrainepatiënten vermelden abnormale visuele sensaties in hun dagelijkse leven, bijvoorbeeld hallucinaties, visuele ongemakken en extra lichtgevoeligheid”, aldus hoofdauteur Dr. Terence Chun Yuen Fong.
Hoewel de precieze oorzaak van migraine nog veel vraagtekens oproept, heeft deze studie voor het eerst aangetoond dat migraine gepaard gaat met afwijkingen in de visuele cortex, het deel van de hersenen dat visuele informatie van het netvlies ontvangt, integreert en verwerkt.
Er werd een experiment uitgevoerd bij 60 vrijwilligers, waarvan de helft regelmatig last had van migraine. De studie onderzocht de reacties op visuele stimuli door de deelnemers een gestreept roosterpatroon te laten beoordelen. Daarbij moesten ze aangeven of ze dit ongemakkelijk vonden, of als er eventueel andere associaties opkwamen.
De onderzoekers voerden een elektro-encefalogram (EEG) uit om de elektrische activiteit in de hersenen te meten, waardoor ze specifieke hersenreactiepatronen koden volgen en registreren.
De resultaten van beide tests kwamen overeen. De migrainepatiënten vertoonden een grotere respons in de visuele cortex. De studie vond bovendien een hyper-exciteerbaarheid in de visuele cortex in een subgroep van niet-migrainepatiënten, namelijk degenen die extra visuele stoornissen hadden gemeld.
“Onze studie levert het bewijs dat er waarschijnlijk specifieke afwijkingen aanwezig zijn in de manier waarop de visuele cortex van migrainepatiënten informatie van de buitenwereld verwerkt,” zei senior auteur Dr. Ali Mazaheri.
“We vermoeden echter dat dit slechts een deel van het beeld is, omdat dezelfde activiteitspatronen ook te zien zijn bij mensen zonder migraine die gevoelig zijn voor bepaalde visuele prikkels.”[3]
Bronnen