Melatonine staat bekend als het slaaphormoon. Minder bekend is zijn potentieel om chronische pijn en ontstekingen te verlichten.[1]
Melatonine is een natuurlijk hormoon dat wordt geproduceerd door de pijnappelklier in de hersenen. Overdag is de pijnappelklier inactief, maar ’s nachts begint hij melatonine te produceren en helpt hij om te slapen.
Melatonine en ontstekingen
Als aanvulling wordt melatonine op grote schaal gepromoot vanwege zijn effectiviteit als slaapmiddel. De rol van melatonine bij het verminderen van ontstekingen – een belangrijke oorzaak van chronische pijn – kan echter veel belangrijker zijn. Veel chronische pijnklachten zijn het gevolg van onderliggende ontstekingen.
In een recent artikel in Nature werd melatonine een “belangrijke regulator” van ontstekingen genoemd.[2] Verschillende studies hebben aangetoond dat melatonine de activering van het immuunsysteem kan regelen, waardoor chronische en acute ontstekingen worden verminderd.
Onderzoek toont aan dat melatonine supplementen ontstekingen kunnen moduleren door op te treden als krachtige antioxidanten en vrije radicalenvangers. Ongecontroleerde vrije radicalen in het lichaam kunnen leiden tot oxidatieve stress, die ontstekingen kan veroorzaken en kan uitmonden in ziekten die chronische pijn veroorzaken.

Er is een groot aantal aanwijzingen dat melatonine een krachtige antioxidant is, nog krachtiger dan vitamine C en E. Het wordt met succes gebruikt voor de behandeling van fibromyalgie en het prikkelbare darmsyndroom, ziekten die geassocieerd worden met hoge niveaus van oxidatieve stress.
Melatonine is tevens een sterke antimicrobiële stof, en nieuw onderzoek toont aan dat sommige chronische ontstekingsziekten door infecties kunnen worden veroorzaakt. Een studie vond dat melatonine effectief is bij de behandeling van bepaalde resistente bacteriën zoals Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa en Acinetobacter baumannii. Vergelijkbare resultaten werden gevonden bij het testen van tien verschillende pathogenen, waaronder Escheria coli en Salmonella typhinurium, met melatonine.
Melatonine en chronische pijn
De therapeutische rol van melatonine in de behandeling van pijnlijke auto-immuunziekten is theoretisch vastgelegd. Een studie van 2013 merkte op dat melatonine een rol speelt bij de pathogenese van aandoeningen zoals multiple sclerose en systemische lupus. In dierlijke modellen van deze ziekten, werden gevonden dat melatoninesupplementen beschermende eigenschappen hebben.
Een analyse uit 2019 kwam tot de conclusie dat melatonine kan dienen als een therapeutisch doelwit bij de behandeling van auto-immuunziekten.[3]
Een overzicht van de wetenschappelijke literatuur over chronische pijnsyndromen vond bewijs van de werkzaamheid van melatonine als pijnstiller bij verschillende aandoeningen, waaronder fibromyalgie, het prikkelbare darmsyndroom en chronische rugpijn. Studies toonden ook aan dat melatonine effectief is bij de behandeling van cluster- en spanningshoofdpijn.

Een klein klinisch onderzoek bij 63 vrouwen met fibromyalgie vond dat melatonine, alleen of in combinatie met het antidepressivum amitriptyline, de pijn aanzienlijk verminderde in vergelijking met het gebruik van amitriptyline alleen. De auteurs concludeerden dat de melatoninebehandeling een direct effect had op de pijnregulering.
Er is enig bewijs dat melatoninesupplementen kunnen helpen om lage rugpijn te verminderen. In een studie uit 2015 ontdekten wetenschappers een aanzienlijke vermindering van de pijnintensiteit tijdens het bewegen en in rust bij patiënten met rugpijn.
Melatonine is succesvol gebleken bij de behandeling van migraine. In een klinische studie met 34 migrainepatiënten, hielp het innemen van 30 mg melatonine 30 minuten voor het slapen gaan om de intensiteit, de frequentie en de duur van de hoofdpijn te verminderen, met een aanzienlijke klinische verbetering na een maand.
Hoewel het wetenschappelijk bewijs slechts langzaam opkomt, is melatonine een wijdverbreid, goedkoop en veilig supplement dat kan helpen in de strijd tegen chronische pijn.[4]

Bronnen
1. | ↑ | 10 april 2019, Melatonin: A hormone that modulates pain |
2. | ↑ | 8 april 2019, Melatonin as a master regulator of cell death and inflammation: molecular mechanisms and clinical implications for newborn care |
3. | ↑ | augustus 2019, Potential role of melatonin in autoimmune diseases |
4. | ↑ | 7 november 2019, Can Melatonin Put Your Chronic Pain to Sleep? |