Start Hier
  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Quizzes
Zoek je iets?

Maagzweren: symptomen, oorzaken & behandeling

Gepubliceerd op 14 november 2019 - Laatst bijgewerkt op 11 juli 2022

Laatst bijgewerkt op 11 juli 2022

Last hebben van maagzweren is erg onaangenaam en pijnlijk. Daarom is het belangrijk om snel een juiste diagnose te krijgen en zo snel mogelijk met de behandeling te starten.

Het grootste probleem met maagzweren is dat veel mensen niet eens weten dat ze er hebben. De symptomen zijn vaag en men klaagt van buikpijn, misselijkheid en zich niet goed voelen.

Belangrijk is het herkennen van de symptomen, weten wat de oorzaken zijn en de bestaande behandelingsmethoden kennen.

Wat is een maagzweer

Een maagweer is een pijnlijke zweer in de maagwand. Deze komt voor wanneer de slijmlaag die je maag tegen spijsverteringssappen beschermt, vermindert. Hierdoor zullen de maagzuur het weefsel van de maagwand wegbranden, wat leidt tot een maagzweer.

De symptomen van maagzweren

Het meest voorkomende symptoom van een maagzweer is een brandende pijn ter hoogte van de maagstreek. Dit branderig gevoel is het resultaat van het inwerken van het maagzuur op de maagzweer zelf. Aangezien de zure maagsappen deze irritatie veroorzaken, ervaren de meeste mensen hun pijnlijkste momenten op een lege maag.

Dit gebeurt vooral ‘s nachts of in de vroege ochtenduren omdat de maag dan helemaal leeg is en enkel maagsappen bevat. Bovendien kunnen de symptomen komen en gaan, vooral wanneer het voedingspatroon gewijzigd wordt.

Een vergevorderde maagzweer kan andere symptomen geven die de ernst ervan benadrukken. Deze kunnen gaan van een zwarte ontlasting of donker bloed in de stoelgang, tot braakneigingen en een verminderde eetlust. Ook een gevoel van zwakte die te wijten is aan bloedarmoede ten gevolge van het bloedverlies of soms door braken met bloed, kan wijzen op een maagzweer.[1]

De oorzaken van maagzweren

Wanneer men maagzweren heeft vastgesteld is het belangrijk te weten wat de oorzaak ervan is. Dit is belangrijk omdat een goede diagnose ook een gerichte behandeling mogelijk maakt, met meer kans op slagen. De primaire reden voor het optreden van maagzweren, is de aanwezigheid van een besmettelijke bacterie met name de Helicobacter Pylori.

Deze bacterie lijkt de meest voorkomende besmettingsbron te zijn bij het ontstaan van maagzweren. Toch zijn er nog andere oorzaken zoals het overmatig gebruik van niet-steroïdale ontstekingsremmers (NSAID’s), waaronder aspirine, ibuprofen en naproxen. Ook cortisone verhoogt de kans op beschadiging van het maagslijmvlies.[2]

Symptomen van de aanwezigheid van de Heliobacter Pylori

Omdat maagzweren meestal veroorzaakt worden door de H. Pylori kan men zich afvragen welke symptomen deze bacterie. De besmetting geeft meestal geen symptomen of deze die veel milder zijn dan die van een maagzweer. Ze kunnen gaan van een lichte misselijkheid, buikpijn of andere vage klachten. Meestal wordt men niets gewaar totdat er een maagzweer gevormd is.[3]

Diagnose van maagzweren

Bij het diagnosticeren van de oorzaak van een maagzweer, wordt tegenwoordig rekening gehouden met de eventuele aanwezigheid van de Helicobacter Pylori. Het eerste wat men dan ook doet is de aanwezigheid ervan nagaan in de maagsappen. Is de test positief dan kan deze medicamenteus behandeld worden met medicatie die enkel op doktersvoorschrift kan verkregen worden.

Voor het vaststellen van een maagzweer verkiest men nog steeds een endoscopisch onderzoek waarbij men de zweer kan zien en eventueel een biopsie kan nemen.

Behandeling maagzweer: natuurlijk of via medicatie

1. Het toedienen van antibiotica: deze zal de aanwezigheid van de Helicobacter Pylori bestrijden wanneer deze de oorzaak is. Meestal geeft men een combinatie van twee of drie soorten antibiotica om te voorkomen dat de Helicobacter Pylori resistent zou worden.

2. Zuurremmers: Tegelijk met het toedienen van de antibiotica worden meestal ook zuurremmers gegeven om de zuurtegraad van het maagsap te verminderen of de aanmaak van maagzuur te verhinderen. Zuurremmers bestrijden de infectie niet, maar helpen de maagzweer te genezen door de irritatie weg te nemen.

3. Verandering van levensstijl: Hierbij is het belangrijk gezonder te gaan leven. Vermijdt overmatig gebruik van ontstekingsremmers. Stop roken, het drinken van alcohol en koffie. Alcohol beschadigt de darmwand terwijl koffie en roken de zuurproductie verhoogt.

4. Binnen de natuurlijke behandelingsmethoden moet men rekening houden met de goede resultaten die bij hardnekkige maagzweerneiging bereikt kunnen worden door de combinatie van zink samen met carnosine. Alhoewel dit geen typische indicatie is geven deze twee voedselsupplementen samen vaak een zeer goed resultaat.

Carnosine (60 veg caps)

Carnosine (60 veg caps)

Carnosine ondersteunt gezond ouder worden en helpt om de glucoseniveaus in het lichaam stabiel te houden. Aangeraden voor ouderen en / of diabetici.

Bekijk dit product
maagzweren

Bronnen[+]

Bronnen
↑1 4 december 2018, Stomach Ulcers and What You Can Do About Them
↑2 17 januari 2018, Everything you need to know about stomach ulcers
↑3 2019, H. Pylori & Peptic Ulcer

Andere artikels over Maag, Lever & Darm

    • Een introductie tot hepatitis A

      In dit artikel leggen we uit wat hepatitis A precies is, wat de oorzaken zijn, hoe het behandeld kan worden en dewelke mogelijke complicaties zijn.

      (meer…)

    • Een introductie tot hepatitis A
    • 10 manieren om maagzweren te verlichten

      Sommige natuurlijke huismiddeltjes kunnen pijn en andere symptomen die gepaard gaan met maagzweren verlichten. In dit artikel lees je hoe je zelf maagzweren kunt bestrijden.

      (meer…)

    • 10 manieren om maagzweren te verlichten
    • Darmbacteriën beperken de schade van verwerkt voedsel

      Talrijke onderzoeken hebben aangetoond dat zwaar verwerkt voedsel, zoals granen, brood, pasta, chocolade en frisdrank, schade kan veroorzaken in het lichaam.

      Onderzoek heeft bewerkte voedingsmiddelen die gangbaar zijn in het westerse dieet in verband gebracht met gewichtstoename, obesitas, een verhoogde insulineresistentie en een hoger risico op diabetes type 2.

      (meer…)

    • Darmbacteriën beperken de schade van verwerkt voedsel
    • Wat is foliumzuur? Voeding + de link met zwangerschap en vermoeidheid

      Foliumzuur staat vooral bekend als de vitamine die vrouwen in extra hoeveelheden moeten innemen tijdens de zwangerschap((1 mei 2000, Folic acid: influence on the outcome of pregnancy)), maar vervult daarnaast nog heel wat andere functies.

      (meer…)

    • Wat is foliumzuur? Voeding + de link met zwangerschap en vermoeidheid
    • Gastritis natuurlijk behandelen

      Gastritis kan een totale domper zijn - niet alleen vanwege de pijn, maar ook vanwege de manier waarop het je levensstijl beïnvloedt, waardoor je leeft met de constante angst van wanneer het daarna zou kunnen gebeuren. Het is tijd om uit te zoeken wat deze pijn veroorzaakt.

      (meer…)

    • Gastritis natuurlijk behandelen

Index

  • Wat zijn de oorzaken van maagzweren?
  • Hoe kan je een maagzweer behandelen?
  • Wat zijn de symptomen van een maagzweer?
  • Maagzweren en Helicobacter Pylori bacterie behandelen op natuurlijke wijzes

Gerelateerde artikels

  • Maagzweren: symptomen, oorzaken & behandeling
Home
Kwalen & Aandoeningen
Maag, Lever & Darm
    • Buikpijn
    • Maagzuur
    • Maagzweer
    • Spijsverteringsproblemen

    Copyright De Gezondheidswinkel© 2023