Geelwortel is een boost voor de hersenen
Gepubliceerd op 07 mei 2015 - Laatst bijgewerkt op 14 juli 2022
Laatst bijgewerkt op 14 juli 2022
Wil je de dag op de juiste manier starten? Dat kan op een eenvoudige manier door wat geelwortel aan je ontbijt toe te voegen. Geelwortel is een kruid dat vaak voorkomt in de Indische keuken.
Je kan het niet alleen gebruiken om je maaltijd mee op te peppen, maar ook om je brein mee te stimuleren. Dit kan omdat het curcumine bevat.
Een recente studie kwam tot de ontdekking dat er geelwortel het geheugen bij volwassenen kan helpen te stimuleren. De resultaten van deze opmerkelijke studie werden gepubliceerd in een Aziatisch vaktijdschrift voor klinische voeding.
Geelwortel verbetert het geheugen gedurende zes uur
Voor deze studie werden mensen van de leeftijd van 60 jaar en ouder gerekruteerd. Ze krijgen een eenvoudig ontbijt bestaande uit wit brood samen met een placebo, 2 g kaneel, een gram geelwortel, of een combinatie van laatste twee genoemde ingrediënten.
Alle onderzochte personen hadden de diagnose van pre diabetes, een conditie die uiteindelijk het risico op het krijgen van dementie en andere met het geheugen gerelateerde problemen kan doen vergroten.
Het werkend geheugen, ook wel bekend als het kortetermijngeheugen, werd opgemeten voor de maaltijd en ook verschillende uren na het eten.
De onderzoekers kwamen tot de ontdekking dat de groep die een dosis geelwortel had gekregen grotere weldadige effecten bij het werkend geheugen had in vergelijking met andere groepen, en dat deze positieve resultaten aanhielden gedurende een periode van zes uur.
Dit is zeker niet de eerste studie waarbij een gunstig effect op het geheugen na de inname van geelwortel is aangetoond. Eerdere studies toonden ook al aanmoedigende resultaten.
Geelwortel kan helpen bij het voorkomen van de ziekte van Alzheimer
Een van de vele bio actieve bestanddelen in geelwortel, curcumine, is een van de antioxidantia die verantwoordelijk is voor de rijk gele kleur, en dit heeft een speciaal de aandacht van de wetenschappers weten te trekken.
Studies in het lab, zowel op dieren als op mensen, tonen aan dat curcumine verschillende factoren die betrokken zijn bij de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer weet te beïnvloeden.
Zo is bijvoorbeeld aangetoond dat deze stof in staat is om de vorming van het zogenaamde amyloide beta plaque te destabiliseren, een abnormaal breineiwit dat wordt teruggevonden in de hersenen van patiënten die lijden aan de ziekte van Alzheimer.
Het kan ook de verspreiding van de zware metalen beletten, oxidatieve stress verminderen, en ontstekingen in het brein verminderen. Dit zijn allemaal stuk voor stuk factoren die potentieel het risico op de ziekte van Alzheimer op termijn kunnen helpen terug te brengen.
We mogen ook niet vergeten te vermelden dat curcumine het brein eveneens kan helpen bij het vormen van nieuwe herinneringen. Het stimuleert bovendien de neurogenese (de vorming van nieuwe zenuwcellen) in een gebied van het brein dat bekend staat als de hippocampus, zijnde de plek waar de herinneringen worden opgeslagen.
Omwille van al deze redenen, is het zeker zinvol om geelwortel aan je maaltijden toe te voegen, zeker wanneer je interesse hebt in het onderhoud van een gezond geheugen. Voor bijkomende weldadige effecten kunnen supplementen met geelwortel ook een uitkomst brengen.
Overweeg zeker om meer geelwortel aan je dagelijks eetpatroon toe te voegen of een hoeveelheid aan supplementen met geelwortel in te nemen.