Resistentie tegen antibiotica vormt een ernstige gezondheidsbedreiging. Ongeveer 24-79% van de wereldbevolking is besmet met de bacterie Helicobacter pylori (H. pylori). Net als andere bacteriën is H. pylori steeds resistenter geworden tegen traditionele antibioticabehandelingen.
Alternatief voor antibiotica
Wetenschappers uit het Verenigd Koninkrijk en Duitsland hebben een innovatieve manier gevonden om de H. pylori-infectie te stoppen zonder antibiotica te gebruiken. In plaats daarvan gebruikten ze minuscule capsules gevuld met natuurlijke ingrediënten, met name curcumine, om de infectie te stoppen. Sommige studies hebben gesuggereerd dat curcumine, een ingrediënt in kurkuma, ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen heeft.
H. pylori is een wereldwijd verspreid ziekteverwekker. Geschat wordt dat tot 70% van de mensen deze ziekteverwekker in zich dragen. Professor Francisco Goycoolea meent dat wetenschappers nieuwe integrale benaderingen moeten vinden om antimicrobiële resistentie aan te pakken.
Hij gelooft dat “deze nieuwe formulering, bestaande uit kleine capsules gemaakt van natuurlijke ingrediënten, een nieuw middel zou kunnen bieden om een wereldwijd verspreide pathogeen af te schrikken.”
In 2017 heeft de WHO antibioticaresistente H. pylori-stammen opgenomen als een pathogeen met hoge prioriteit op hun lijst met resistente bacteriën die de grootste bedreiging vormen voor de wereldwijde gezondheid.
Resistentie treedt op omdat bacteriën veranderen en zich aanpassen, wat betekent dat antibiotica bacteriële infecties niet meer kunnen genezen. Hoewel resistentie van nature voorkomt, heeft bijvoorbeeld het onjuiste gebruik van antibiotica om verkoudheid te genezen de situatie verergerd.
Op dit moment behandelen artsen superbugs met een cocktail van antibiotica, die alleen maar heeft gediend om resistente stammen aan te moedigen.
Natuurlijke ingrediënten tegen H. pylori
Er zijn niet altijd zichtbare symptomen, maar H. pylori kan leiden tot zweren, ontstekingen van de maagwand en een verhoogd risico op maagkanker. Artsen vinden H. pylori erg uitdagend om te behandelen.
“De bacteriën verbergen zich onder de maagslijmlaag waar antibiotica niet effectief doordringen. Dit leidt vaak tot terugkerende infecties en leidt tot resistente stammen,” zegt Goycoolea.
Nu heeft het onderzoeksteam, gevestigd aan de universiteiten van Leeds in het Verenigd Koninkrijk, en Münster en Erlangen in Duitsland, ontdekt dat nanocapsules geladen met curcumine en in de juiste dosis gebruikt, kunnen voorkomen dat de bacteriën aan maagcellen blijven kleven. Dit kan op zijn beurt antibiotica helpen hun werk te doen.
Deze nieuwe oplossing maakt gebruik van niet-toxische ingrediënten van voedingsmiddelen en farmaceutische kwaliteit. De wetenschappers bedekten de nanocapsules met het enzym lysozyme, dat helpt om bacteriële infecties te bestrijden. De wetenschappers gebruikten ook een kleine hoeveelheid dextraansulfaat, die wetenschappers hebben gebruikt om de H. pylori-infectie te onderdrukken.
“Kleine capsules gemaakt van natuurlijke ingrediënten kunnen een nieuw middel bieden om een wereldwijd verspreide ziekteverwekker af te schrikken,” zegt Goycoolea.
“Een nieuwe generatie antibacteriële middelen kan gebaseerd zijn op meer specifieke moleculaire doelwitten van de bacteriën, die waarschijnlijk niet zo breed werken als de oudere verbindingen, maar daarom meer precies tegen specifieke virulentiefactoren van specifieke bacteriën,” zegt co-auteur Andreas Hensel.
Het onderzoeksteam hoopt dat wetenschappers de nanocapsules zullen gebruiken om H. pylori te helpen elimineren en antibioticaresistente stammen te verminderen. Ze hebben een patent ingediend op basis van deze formulering.[1]
Bronnen
↑1 | 28 oktober 2019, Could turmeric help solve the antibiotic resistance crisis? |