Fruitsoorten met hoog gehalte aan luteïne en zeaxanthine
Gepubliceerd op 18 november 2016 - Laatst bijgewerkt op 12 juli 2022
Laatst bijgewerkt op 12 juli 2022
Er zijn verschillende soorten fruit die luteïne en zeaxanthine bevatten. Een ervan zijn bosbessen en frambozen, ze behoren tot de rijkste bronnen aan luteïne en zeaxanthine.
Wat zijn luteïne en zeaxanthine?
De twee stoffen luteïne en zeaxanthine behoren beide tot de chemische familie van de caratenoïden, een groep van gele, oranje en rode pigmenten die verantwoordelijk zijn voor zekere kleuren in de voeding en die ook een aantal voordelen voor de gezondheid van de mens opleveren.
Het zijn de twee enige van die stoffen die we terug vinden in onze ogen, en luteïne en zeaxanthine spelen dan ook een grote rol bij ons zicht. De stoffen luteïne en zeaxanthine maken deel uit van onze macula, het deel van onze retina dat erg rijk is aan cellen die licht en kleur kunnen waarnemen. Je kan luteïne en zeaxanthine opnemen uit een grote waaier aan soorten voedsel, waaronder ook een aantal soorten fruit.
Oranje en rood fruit bevat veel luteïne en zeaxanthine
Een grote waaier aan oranje en ook rood gekleurd fruit voorziet je in een groot deel van de benodigde hoeveelheid aan luteïne en zeaxanthine. Zo zit er in één beker frambozen niet minder dan 286 mg aan luteïne en zeaxanthine, terwijl een halve papaja ongeveer 271 mg aan luteïne en zeaxanthine bevat.
Ook een kopje met rabarber is goed voor 295 mg, of kies voor een kop perzik en frambozen om 193 mg of 54 mg aan luteïne en zeaxanthine tot je te nemen. Ook mango is een belangrijke bron aan luteïne en zeaxanthine, met een hoeveelheid van 48 mg per portie.
Bijkomend voordeel: rood en oranje fruit bevat ook betacaroteen, een type van caratenoïde dat door je lichaam in het zo nodige vitamine A wordt omgevormd.
Groen en paars fruit
Er is nog ander fruit dat luteïne en zeaxanthine bevat, zij het in mindere mate. Naast groen ook blauw en paars fruit in je dagelijks voedingspatroon opnemen kan zorgen voor een boost in je luteïne en zeaxanthine consumptie.
Ook een vijftal dadels per dag kan al 31 mg aan luteïne en zeaxanthine aanbrengen, terwijl een portie van 5 gedroogde pruimen instaat voor 62 mg aan luteïne en zeaxanthine. Eet ook een plum en dan heb je al 48 mg aan luteïne en zeaxanthine binnen, daar waar een Aziatische peer zorgt voor 135 mg aan luteïne en zeaxanthine.
Paarse bessen bevatten ook een mooie hoeveelheid luteïne en zeaxanthine, tegenover een kopje zwarte bessen met ongeveer 170 mg aan luteïne en zeaxanthine staat zowat 116 mg bij een portie frambozen.
Fruitsap met veel luteïne en zeaxanthine
Je kan ook je benodigde hoeveelheid aan luteïne en zeaxanthine opdoen door de nodige porties fruitsap te drinken. Een kop met ingeblikte en niet gezoete appelsiensap zorgt voor een ware boost van de inname van luteïne en zeaxanthine met niet minder dan 286 mg.
Een kop met sap van mandarijntjes zorgt voor niet minder dan 413 mg van deze nodige stoffen. Sap van pompelmoes van pruimen bevat ietsje minder aan luteïne en zeaxanthine, namelijk cijfers schommelend tussen respectievelijk de 180 en 102 mg, dit bij inname van één kop.
Conclusie en tips om luteïne en zeaxanthine te serveren
Een gezond dieet bevat uiteraard de nodige hoeveelheid fruit en groenten die meteen zorgt voor de inname van voldoende luteïne en zeaxanthine.
Om te zorgen dat je elke dag voldoende luteïne en zeaxanthine inneemt, kan het volstaan om fruit dat rijk is aan luteïne en zeaxanthine te gebruiken in niet gezoete smooties met fruit, fruitsalades of gewoon fruit als snack tussendoor.
Zelfs al voorziet fruitsap in voldoende luteïne en zeaxanthine, toch moet je er ook weer niet overdrijven wat de consumptie van fruit betreft. Het is aangeraden om het fruit in zijn geheel te eten omdat bij het persen van het sap er veel essentiële stoffen en vezels waar je lichaam mee gebaat is verloren gaan.
Als je toch liever alleen het sap van het fruit gebruikt, kan je toch zorgen voor een boost wat de inname van luteïne en zeaxanthine betreft door je fruitsap te mengen met het sap van een hoeveelheid wortels. Zeker als je weet dat een halve kop van wortelsap al 393 mg aan luteïne en zeaxanthine bevat.
Voor mensen die om gelijk welke reden onvoldoende fruit en groenten innemen kan de inname ook gebeuren in capsulevorm.