Een kop blauwe bessen per dag verlaagt bloeddruk en verstevigt aders
Gepubliceerd op 05 oktober 2017 - Laatst bijgewerkt op 18 juli 2022
Laatst bijgewerkt op 18 juli 2022
Blauwe bessen hebben wortels die ver teruggaan tot in de oudheid in Noord-Amerika. Het mag dan ook geen wonder genoemd worden dat blauwe bessen een van de meest favoriete fruitsoorten en voedingsstoffen van de Verenigde Staten zijn.
De oorspronkelijke bewoners van Amerika noemden ze ‘star berries’ omdat ze een duidelijk vijfpuntige, stervormige vorm hebben. Voor de indianen waren blauwe bessen (ook wel bosbessen genoemd) in overvloed aanwezig, en deden ze zowel dienst als voedingsbron als medicijn.
De bessen werden gedroogd en op die manier bekwamen ze droge vruchten die konden meegenomen worden op lange reizen, wat te vergelijken is met de hedendaagse versie van gedroogd fruit. De indianen gebruikten het sap van bosbessen ook als een kleurstof, om er op die manier hun textiel en manden mee te beschilderen.
Onmisbaar fruit voor de kolonisten
De eerste westerlingen die naar het huidige Amerika uitweken adopteerden snel de blauwe bes die zo vaak in de regio voorkwam, en vaak moesten ze er zelfs op teren omdat het voedsel schaars was. De vroege kolonisten leerden snel van de indianen en maakten verf van blauwe bessen door ze in melk te koken.
Deze verf gebruikten ze om er hun huizen mee te beschilderen.
Vandaag de dag vormen blauwe bessen nog steeds een integraal deel van ons eetpatroon, en deze rol is misschien zelfs nog belangrijker geworden omdat wetenschap intussen heeft aangetoond hoe goed deze bessen wel voor onze gezondheid kunnen zijn.
Blauwe bessen voorzien in een brede waaier aan gezonde effecten, waaronder een verbetering van het geheugen, ze beschermen het hart, en ze dragen bij tot de vertering, en het verminderen van het risico op de ziekte van Alzheimer en dementie.
Regelmatig blauwe bessen eten houdt je brein scherp, en het kan ons ook helpen om bepaalde effecten van toxische zware metalen tegen te gaan.
Volgens een studie helpen blauwe bessen de bloedvezels met 68% wijder worden
Het resultaat van dezee studie toonde aan dat blauwe bessen een sleutelrol kunnen spelen in het verlagen van een hoge bloeddruk en stijfheid van de aders. Deze twee aandoeningen worden in verband gebracht met een aantal cardiovasculaire ziektes.
“Onze bevindingen hebben geleid tot de suggestie dat een regelmatige inname van blauwe bessen potentieel de vooruitgang van prehypertensie of hypertensie kan tegengaan en dus het risico op het oplopen van een cardiovasculaire ziekte kan verminderen,”
beweert Sarah A. Johnson, assistent-directeur van het Center for Advancing Exercise and Nutrition Research on Aging.
Een paper die werd gepubliceerd in de Journal of the Academy of Nutrion and Dietetics kreeg de titel “de dagelijkse inname van blauwe bessen verbetert de bloeddruk en de stijfheid van de aderen bij vrouwen na de menopauze die lijden aan prehypertentie en hypertensie in de eerste fase.”
Johnson zei ook dat ze een grote interesse had in het onderzoeken van hoe functionele voeding, zoals blauwe bessen, een aantal negatieve gezondheidseffecten kan bestrijden en voorkomen, en dit in het bijzonder bij vrouwen die in de periode na de menopauze zijn gekomen.
Cardiovasculaire ziekten zijn de voornaamste doodsoorzaak in de Verenigde Staten
“Eens vrouwen in de levensfase na de menopauze zijn beland, lopen ze ook grotere risico’s op deze aandoeningen en kunnen ze maar beter preventieve maatregelen nemen. Na grondig onderzoek zijn we tot de bevinding gekomen dat het toevoegen van een bepaalde voedingsbron, meer bepaald blauwe bessen, aan ons eetpatroon de negatieve cardiovasculaire effecten die door de menopauze kunnen optreden op een significante wijze zullen helpen te minimaliseren,”
verklaarde Johnson.
Om deze veelbelovende theorie te testen, gaf het team van Johnson 18 vrouwen in de fase na de menopauze die last hadden van prehypertensie en hypertensie in de fase 1 ofwel 22 g van ingevroren poeder van blauwe bessen (het equivalent van een kop verse blauwe bessen) of 22 g van een placebo poeder en dit gedurende een periode van 22 weken.
Voor een aanvang werd genomen met de studie, werd de bloeddruk van de deelnemers genomen, en werd de stijfheid van een aders gemeten, net als een aantal belangrijke biomarkers in hun bloed.
Volgens de resultaten van de studie hadden de deelnemers aan de groep die de gevriesdroogde blauwe bessen hadden gegeten een duidelijke afname van hun systolische bloeddruk, het hoogste cijfer in de analyse van de bloeddruk dat de druk meet in de aders wanneer het hart klopt.
De diastolische bloeddruk, of het onderste cijfer dat de druk in de aders meet tussen de hartslagen door, daalde met 6,3%. In aanvulling op deze cijfers werd eveneens vastgesteld dat de groep die de gevriesdroogde blauwe bessen had gegeten een gemiddelde verlaging van 6% van de stijfheid van de aders liet optekenen.
Ook steeg de opname van nitric oxide, een van de biomarkers in het bloed waarvan intussen geweten is dat ze bijdragen bij het proces van het verwijderen van de aders, met meer dan 68%. Dit is volgens Johnson een belangrijke revelatie, overwegende dat stijfheid van de aders en het verbouwen van de bloedvezels allebei een deel van hypertensie zijn.
Voorafgaande studies op blauwe bessen die aantonen dat ze duidelijke positieve effecten hebben op het risico op een hartziekte, waaronder een hoge bloeddruk, gebruikten een nog veel hogere dosis van blauwe bessen (het equivalent van 11 kopjes verse blauwe bessen) om een positief resultaat te bereiken.
Verdere studies zullen waarschijnlijk tot de conclusie komen dat kleinere, meer realistische dosissen kunnen gebruikt worden om de gezonde effecten van blauwe bessen te kunnen testen.