Genen beïnvloeden hoe we vitamine D aanmaken
Gepubliceerd op 14 april 2020 - Laatst bijgewerkt op 11 augustus 2020
Laatst bijgewerkt op 11 augustus 2020
Zonlicht op je blote huid is nodig om vitamine D aan te maken. Het UVB-licht, dat door ons lichaam gebruikt wordt om vitamine D te genereren, kan ook een negatief effect hebben op de huid, zoals huidkanker.
Uit nieuw onderzoek van de Universiteit van Queensland blijkt dat genetische variaties in de huid zorgen voor een lichaamseigen zonnebrandcrème. De genomen van meer dan een half miljoen mensen uit het Verenigd Koninkrijk werden hiervoor geproefd. Naast onze lichaamseigen concentratie van melanine, spelen genen nu ook een rol bij de aanmaak van vitamine D.
De bevindingen suggereren dat genetische varianten in het histidine ammoniak-lyase-gen de concentratie van een klein molecule in de huid, dat werkt als een interne zonbeschermingsfactor (SPF), kunnen doen variëren. Dit molecule absorbeert UVB-licht en de hoeveelheid ervan in onze huid beïnvloedt hoeveel vitamine D we kunnen aanmaken.
Naomi Wray van het Queensland Brain Institute en haar team vonden 143 genlocaties die verband houden met de concentratie van vitamine D. Deze studie ondersteunt de hypothese dat een laag vitamine D-gehalte het gevolg kan zijn van een slechte gezondheid, in plaats van bij te dragen aan het risico.[1]
Bronnen
↑1 | 2 april 2020, Natural sunscreen gene influences how we make vitamin D |
---|