Een vet dieet verzwakt je immuunsysteem
Gepubliceerd op 06 februari 2019 - Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
Wetenschappers van APC Microbiome Ireland, gevestigd aan de University College Cork, hebben voor het eerst aangetoond dat een vetrijk “westers” dieet de efficiëntie van het immuunsysteem vermindert om infectieuze ziekten te bestrijden, vooral in de darmen, en vooral door voedsel geïnduceerde infecties (Listeria monocytogenes).
De onderzoekers ontdekten dat het voeden van muizen met een “verwesterd” dieet, rijk aan vet en laag in fermenteerbare vezels, zowel het immuunsysteem als de bacteriën in de darm(microbiota) beïnvloedde.
Zelfs de korte-termijnconsumptie van een vet dieet bleek het aantal slijmbekercellen in de darmen te verhogen, wat het doelwit is voor Listeria-infecties, evenals diepgaande veranderingen in de samenstelling en het immuunsysteem van de microbiota. Het vetrijke dieet verhoogde ook de gevoeligheid voor infecties buiten het darmkanaal.
De verhoogde consumptie van een ‘verwesterd’ dieet is in verband gebracht met de dramatische toename van aandoeningen zoals obesitas en type-2 diabetes, en onderzoek heeft de directe effecten van voedingsvetten op zowel het immuunsysteem als de darmflora aangetoond.
Listeria monocytogenes is een menselijk pathogeen dat wordt aangetroffen in besmette voedingsmiddelen en kan ernstige ziekten veroorzaakten, vooral bij zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een verminderde immuniteit.
“Korte-termijnconsumptie van het vetrijke dieet verhoogde niveaus van de met obesitas geassocieerde Firmicutes-bacteriën in de darm,” zei Vanessa Las Heras. “De effecten van voeding werden ook naast de darmen gezien, met verminderde niveaus van immuniteit doorheen het hele lichaam, lokale veranderingen in de gastro-intestinale celfuncties en veranderingen in de darmmicrobiota die de progressie van Listeria-infectie mogelijk maakten.”
“Onze resultaten suggereren dat voeding een belangrijke invloed kan hebben op de resistentie tegen infectieziekten door zijn effecten op de darmmicrobiota en het immuunsysteem. Dit heeft belangrijke implicaties voor de menselijke gezondheid, vooral tijdens de zwangerschap, op hoge leeftijd en bij mensen met een zwak immuunsysteem,” zei dr. Cormac Gahan, leider van het onderzoek.[1]
Bronnen
↑1 | 21 januari 2019, High fat reduces efficiency of the immune system to fight infectious disease |
---|