Start Hier
  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Quizzes
Zoek je iets?

Een vet dieet verzwakt je immuunsysteem

Gepubliceerd op 06 februari 2019 - Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020

Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020

Wetenschappers van APC Microbiome Ireland, gevestigd aan de University College Cork, hebben voor het eerst aangetoond dat een vetrijk “westers” dieet de efficiëntie van het immuunsysteem vermindert om infectieuze ziekten te bestrijden, vooral in de darmen, en vooral door voedsel geïnduceerde infecties (Listeria monocytogenes).

De onderzoekers ontdekten dat het voeden van muizen met een “verwesterd” dieet, rijk aan vet en laag in fermenteerbare vezels, zowel het immuunsysteem als de bacteriën in de darm(microbiota) beïnvloedde.

Zelfs de korte-termijnconsumptie van een vet dieet bleek het aantal slijmbekercellen in de darmen te verhogen, wat het doelwit is voor Listeria-infecties, evenals diepgaande veranderingen in de samenstelling en het immuunsysteem van de microbiota. Het vetrijke dieet verhoogde ook de gevoeligheid voor infecties buiten het darmkanaal.

De verhoogde consumptie van een ‘verwesterd’ dieet is in verband gebracht met de dramatische toename van aandoeningen zoals obesitas en type-2 diabetes, en onderzoek heeft de directe effecten van voedingsvetten op zowel het immuunsysteem als de darmflora aangetoond.

Listeria monocytogenes is een menselijk pathogeen dat wordt aangetroffen in besmette voedingsmiddelen en kan ernstige ziekten veroorzaakten, vooral bij zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een verminderde immuniteit.

Ongezond eten

“Korte-termijnconsumptie van het vetrijke dieet verhoogde niveaus van de met obesitas geassocieerde Firmicutes-bacteriën in de darm,” zei Vanessa Las Heras. “De effecten van voeding werden ook naast de darmen gezien, met verminderde niveaus van immuniteit doorheen het hele lichaam, lokale veranderingen in de gastro-intestinale celfuncties en veranderingen in de darmmicrobiota die de progressie van Listeria-infectie mogelijk maakten.”

“Onze resultaten suggereren dat voeding een belangrijke invloed kan hebben op de resistentie tegen infectieziekten door zijn effecten op de darmmicrobiota en het immuunsysteem. Dit heeft belangrijke implicaties voor de menselijke gezondheid, vooral tijdens de zwangerschap, op hoge leeftijd en bij mensen met een zwak immuunsysteem,” zei dr. Cormac Gahan, leider van het onderzoek.[1]

Bronnen[+]

Bronnen
↑1 21 januari 2019, High fat reduces efficiency of the immune system to fight infectious disease

Andere artikels over Dieet & Voeding

    • Verzadigingsgevoel: beperk de calorieën

      Wij hebben vele eeuwen hongersnood gehad in alle werelddelen. Van daaruit hebben we een reflex ontwikkeld om ons goed vol te stouwen als we daartoe de kans krijgen.

      Maar we hebben een probleem: alle voedsel is nu – althans bij ons - constant en overvloedig aanwezig. Dus hebben we dagelijks de kans om ons verzadigingsgevoel te bevredigen. En dat was niet de bedoeling.

      (meer…)

    • Verzadigingsgevoel: beperk de calorieën
    • Beïnvloedt het tijdstip van inname van macronutriënten het risico op hart- en vaatziekten?

      Er zijn steeds meer aanwijzingen dat niet alleen wat we eten, maar ook wanneer we eten het risico op hart- en vaatziekten kan beïnvloeden. 

      (meer…)

    • Beïnvloedt het tijdstip van inname van macronutriënten het risico op hart- en vaatziekten?
    • Streng dieet kan helpen bij terugdringen type-2 diabetes

      Uit onderzoek blijkt dat, door middel van een extreem dieet, bij tot wel 86% van type 2 diabetes patiënten de ziekte in remissie gaat.

      Uit een nieuw klinisch onderzoek is gebleken dat type 2 diabetes niet per se meer een aandoening hoeft te zijn waar je je hele leven aan vastzit. Dit onderzoek biedt opmerkelijke bewijzen dat deze vorm van diabetes kan worden teruggedraaid, zelfs bij patiënten die deze ziekte al meerdere jaren met zich meedragen.

      (meer…)

    • Streng dieet kan helpen bij terugdringen type-2 diabetes
    • Knoflook verbetert je gezondheid

      Knoflook staat vooral bekend voor z'n uitgesproken aroma en smaak. Daarnaast heeft deze groente diverse gezondheidsvoordelen en is het in feite een van de krachtigste natuurlijke medicijnen.

      Knoflook wordt al eeuwenlang gebruikt. In het oude Egypte maakte knoflook deel uit van het dagelijkse dieet en werd het vereerd als een geneeskrachtig kruid. Men dacht dat je door knoflook productiever werd. Ook in Toetanchamons graf werd knoflook teruggevonden.

      Allicine is het actieve ingrediënt in knoflook. Het is een verbinding die zwavel bevat en verantwoordelijk is voor de scherpe geur en smaak van knoflook. Het is ook wat de plant geneeskrachtig maakt.

      (meer…)

    • Knoflook verbetert je gezondheid
    • 5 superfoods om in je dieet te introduceren

      Volgens huisarts en bestsellerauteur Dr. Mark Hyman zijn er vijf superfoods die je vandaag in je dieet zou moeten integreren.

      (meer…)

    • 5 superfoods om in je dieet te introduceren
Home
Dieet & Voeding
  • Afslanken
  • Kruiden & Planten

Copyright De Gezondheidswinkel© 2023