Druiven goed tegen cardiovasculaire aandoeningen en hoge cholesterol
Gepubliceerd op 24 juni 2015 - Laatst bijgewerkt op 18 juli 2022
Laatst bijgewerkt op 18 juli 2022
In recente jaren werd aan druiven een wetenschappelijke validatie toegeschreven als zijnde een bijzonder goede verdediger tegen cardiovasculaire ziektes, kanker en bij de afname van de cognitieve vaardigheden ten gevolge van de leeftijd.
De weldadige effecten die in verband worden gebracht met het consumeren van druiven zijn volgens wetenschappers te danken aan zijn unieke en diverse samenstelling met tal van antioxidantia de benaming polyfenolen heeft meegekregen.
De huid van de druiven is een rijke bron aan de kankerbestrijdende grondstof genaamd resveratrol, en de zaden van de druiven bevatten een hoge concentratie aan proanthocydanines. Deze stof bevat tot 50 keer meer antioxidante kracht dan vitamine C.
In aanvulling hierop reflecteert de vibrante kleur van druiven, druivensap en rode wijn grote hoeveelheden van anthocyanines. Een studie uitgevoerd in een vakblad voor agriculturele en voedingsscheikunde kwam tot de ontdekking dat het sap van druiven de derde hoogste hoeveelheid aan antioxidante kracht heeft bij 12 drankjes die bekendstaan om deze werking.
Het bestrijden van cardiovasculaire aandoeningen
Druiven en de afgeleide producten hiervan kunnen helpen bij het bestrijden atherosclerose en cardiovasculaire aandoeningen door een veelvoud van mechanismen waaronder het moduleren van oxidatieve stress, het stimuleren van de endotheliale werking en de bloedplaatjes die afgeleid zijn van stikstofoxide.
Het helpt om de LDL oxide te beletten, en het verlaagt de bloeddruk.
Daar waar vrije radicalen een normaal bijproduct van het metabolisme zijn, kan een overvloed aan deze onstabiele moleculen zorgen voor de productie van oxidatieve stress die op haar beurt kan leiden tot het toebrengen van schade en het slecht functioneren van het endothelium (de binnenste uitlijning van de bloedvezels).
Dit is een van de eerst optredende stadia van atherosclerose. De polyfenolen die we terugvinden in druiven kunnen op efficiënte manier de vrije radicalen bestrijden, en hierbij de oxidatieve stress en de disfunctie van het endothelium afremmen.
In een bepaalde studie werd aan vrouwen die zowel in de pre- als de post menopauze zaten gevraagd om dagelijks en dit gedurende vier weken 36 g poeder van druiven (wat overeenstemt met anderhalve kop verse druiven) in te nemen. Bij deze vrouwen werd een duidelijk verminderde hoeveelheid aan F2-isopsotanes vastgesteld, een duidelijke marker van oxidatieve stress.
Een van de manieren waarop oxidatieve stress de disfunctie van de binnenste uitlijning van de bloedvezels kan veroorzaken is door het tussenbeide komen bij de productie van de activiteit van stikstofoxide, een van de essentiële producerende factoren die de binnenste uitlijning van de bloedvezels kan veroorzaken.
Deze molecule signaleert de zachte spiercellen in de rand van de aders om te relaxeren en te verdunnen, wat op die manier zorgt voor een optimale bloedstroom. In het lab activeerde de behandeling van de endotheliale cellen die de aders van het hart uitlijnen met sap van druiven de synthese van de stikstofoxide enzymen, wat een betere opname van deze oxiden tot gevolg had.
In aanvulling op deze rol om de aders te verwijden, bezitten deze oxiden ook sterke eigenschappen om ontstekingen af te remmen en om de werking van de bloedplaatjes te bevorderen. Een nog meer recent vastgesteld voordeel werd gerapporteerd in het vakblad Circulation.
Bij deze studie kregen menselijke vrijwilligers gedurende twee weken sap van druiven toegediend en bij deze mensen werd een verhoging van deze oxiden van niet minder dan 71% in de cellen van de bloedplaatjes vastgesteld. Op de manier kon belet worden dat de bloedplaatjes gingen kleven, wat kan verantwoordelijk kan zijn voor trombose en hartaanvallen.
Dit weldadige effect werd door de onderzoekers toegeschreven aan een vermindering met 35% van de superoxide radicalen, wat een verbetering van de werking van de oxiden tot gevolg heeft.
Zelfs bij mensen met een hoge graad aan endotheliale disfunctie, toont het sap van druiven een grote belofte bij het verbeteren van de gezondheid van de bloedvaten.
Patiënten met een hartziekte die gedurende 14 dagen sap van druiven dronken noteerden een tot drie maal grotere opname van medicijnen in de aderen, wat een duidelijke indicatie is van een beter functioneren op endotheliaal vlak in vergelijking met het begin van de studie.
Het is intussen algemeen bekend dat LDL oxidatie een belangrijke aanleiding vormt tot een vroegere fase van atherosclerose. Geoxideerde LDL cholesterol, zo kan door onderzoek worden aangetoond, wordt aangetrokken door de wand van de aders, en het triggert een cascade van gebeurtenissen die bepaalde ontstekingen stimuleren en wat eventueel ook kan leiden tot de vorming van atherosclerose.
Bij een studie die werd gepubliceerd in het Amerikaanse Journal of Clinical Nutrition, kwamen wetenschappers tot de vaststelling dat gezonde mensen die dagelijks en dit gedurende een periode van twee weken sap van druiven dronken hun peil aan LDL met niet minder dan 9% wisten te verminderen.
Verschillende studies hebben intussen de nodige data voortgebracht waaruit de efficiency van druiven bij het verlagen van een hoge bloeddruk mag blijken.
Een studie aan de universiteit van Connecticut toont aan dat 46 g van druivenpoeder (het equivalent van zowat twee porties van verse druiven) per dag en dit gedurende een periode van 30 dagen de endotheliale functie en de beschikbaarheid van gezonde oxiden verhoogde bij personen die leden aan het metabolisch syndroom.
Dit leidde tot een duidelijke vermindering van de systolische bloeddruk van zowat zes mmHg en van de diastolische bloeddruk van negen mmHg in vergelijking met een placebogroep.
In een tweede studie die onderzoek deed naar hypertensieve mensen, deed het drinken van sap van druiven op dagelijkse basis gedurende periode van acht weken de systolische bloeddruk dalen met een gemiddelde van zeven mmHG en de diastolische druk met zowat zes mmHg.
Druiven beschermen tegen kanker
Er is een stijgende berg aan op wetenschappelijke basis gestoelde bewijzen voorhanden die aantoont dat druiven mee in de frontlijn staat in de strijd tegen kanker.
Op cellulair niveau neutraliseren de antioxidanten van druiven de vrije radicalen die schade aanbrengen aan het DNA en die mutaties voortbrengen die gezonde cellen transformeren in cellen met kanker.
Dit werd duidelijk aangetoond in een studie die liep over een periode van acht weken waarbij gezonde personen zowat 50 g van het sap van druiven kregen toegediend op dagelijkse basis.
Dit verhoogde hun antioxidante plasma-activiteit en reduceerde het peil van de vrije radicalen met zowat 15%. Het resulteerde in een reductie van 21% van de schade aan het DNA op het lymfeniveau.
Na longkanker is borstkanker de voornaamste doodsoorzaak ten gevolge van kanker bij vrouwen. Een in vitro studie waarbij gebruik werd gemaakt van extracten van druiven verhinderde de groei van kankercellen in de borst tot niet minder dan 72% en wist de zogenaamde apoptosis of celdood met 33% terug te dringen.
Deze efficiënte combinatie kan de reden zijn van de spectaculaire resultaten van een epidemiologische studie die wist aan het licht te brengen dat vrouwen die de hoogste hoeveelheid druiven nuttigden tot 34% minder kans hadden om borstkanker te ontwikkelen in vergelijking met de vrouwen die de laagste hoeveelheid druiven tot zich namen.
Het extract van de zaden van druiven lijkt ook te kunnen beschermen tegen prostaatkanker, de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen.
In een studie die werd gepubliceerd in het vakblad Nutrition and Cancer gingen wetenschappers op zoek naar de relatie tussen het gebruik van voedingssupplementen op lange termijn en prostaatkanker bij een groep van in totaal meer dan 32.000 mannen in de leeftijd van 50 tot en met 76 jaar.
In vergelijking met mensen die geen druiven aten, liepen zij die wel extracten met de zaden van druiven kregen toegediend tot niet minder dan 41% minder kans op het krijgen van prostaatkanker.
Tumorcellen hangen af van de vorming van nieuwe bloedvaten (angiogenesis) voor een voeding en hun groei. De cellen van de kankers in de ingewanden van personen die werden behandeld met extracten van de zaden van druiven in het laboratorium toonden een duidelijke vermindering van de zogenaamde vacdular endothelial growth factor (of de VEGF) en angiopietine 1 (Ang 1), wat leidt tot het blokkeren van de bloedtoevoer naar tumorcellen.
De tendens voor pancreaskanker om bepaalde weefsels binnen te dringen om zich te verspreiden naar andere organen in het lichaam maakt van deze kanker een van de meest dodelijke.
Extracten met zaden van druiven, zo blijkt het onderzoek, kunnen de invasieve potentie van cellen besmet met pancreaskanker verminderen door de genetische uitdrukking van de matrix metalloproteases te veranderen, zo blijkt uit een gereputeerd vakblad over pancreas.
Het verbeteren van de cognitieve functie
Het sap van druiven heeft de mogelijkheid om de oxidatieve stress te verminderen in het brein. Dit kan het geheugen verbeteren en de cognitie opkrikken bij oudere mannen, zo blijkt uit een studie die recent nog werd gepubliceerd in de British Journal of Nutrition.
Oudere volwassenen die supplementen met het sap van druiven kregen toegediend op dagelijkse basis gedurende een periode van 16 weken toonden een duidelijke verbetering bij verbale geheugentesten, daar waar bij de placebogroep geen verbetering waar te nemen was.
Samenvatting
Druiven beschikt over een overvloed aan gunstige stoffen en effecten waarbij kan aangetoond worden dat ze een goede bescherming bieden tegen cardiovasculaire ziekten, kanker en de afname van de cognitieve vaardigheden de gevolgen van de veroudering van de mens.