Carotenoïden en omega-3 zijn broodnodig voor gezonde ogen
Gepubliceerd op 22 augustus 2018 - Laatst bijgewerkt op 18 juli 2022
Laatst bijgewerkt op 18 juli 2022
Niet alleen carotenoïden verbeteren de gezondheid van het oog, maar ook omega-3 vetzuren lijken gunstig te zijn voor een optimaal zicht.
Volgens dr. John Paul San Giovanni, afdelingshoofd Genetica van het NIH, zijn zowel docosahexaeenzuur (DHA) als eicosapentaeenzuur (EPA) nodig voor het netvlies. DHA is een omega-3 vetzuur en een belangrijke component van de hersenen, de hersenschors, het netvlies en de huid. EPA, een ander omega-3 vetzuur, vind je terug in vette vis of visolie.
Het is algemeen bekend dat de maculaire carotenoïden luteïne en zeaxanthine in grote hoeveelheden in het netvlies aanwezig zijn. Het is echter niet zo bekend dat ook grote hoeveelheden DHA in het netvlies te vinden zijn. DHA helpt bij het behoud van gezonde celmembranen.
Hij vertelde dat de DHA-concentratie in het netvlies veel hoger dan in andere weefsels. DHA maakt ten minste 60 procent van de lipiden in het netvlies uit. Een zeer vloeibaar membraan is noodzakelijk voor de intercellulaire communicatie en DHA heeft die cruciale eigenschap dat het de eiwitten die in het membraan bewegen mogelijk maakt.
Onderzoek naar omega-3
Onderzoek in de jaren 1990 heeft aangetoond dat mensen met een lager risico op leeftijdsgebonden maculadegeneratie hogere DHA-spiegels in hun bloed hadden. Maculadegeneratie is een veel voorkomende oogaandoening die mensen van 50 jaar of ouder kunnen ontwikkelen.
Uit de resultaten van recente onderzoeken blijkt dat mensen die meer DHA en EPA opnemen tot 30 à 40 procent minder kans hebben op maculadegeneratie. Deze bevinding werd ook bevestigd in verschillende andere onderzoeken.
Ook al speelt EPA niet dezelfde rol als DHA in de celmembranen, toch is EPA nodig om de communicatie tussen cellen goed zou kunnen verlopen.
EPA is bovendien een uitgangsstof voor verschillende cruciale antioxidantmoleculen die ontstekingen helpen beheersen. Omdat het netvlies een druk-gevuld metabolisme heeft, wordt elke seconde een grote hoeveelheid zuurstof uitgewisseld en dit kan resulteren in een toename van de overmatige hoeveelheid reactieve zuurstofcomponent.
Natuurlijke bronnen van carotenoïden en omega-3
Carotenoïden zijn pigmenten gesynthetiseerd door verschillende algen, fotosynthetische bacteriën en planten. Ze zijn verantwoordelijk voor de fel oranje, rode en gele kleuren in fruit, planten en groenten.
Carotenoïden zijn antioxidanten en er zijn meer dan 600 verschillende soorten. Deze antioxidanten kunnen worden omgezet in vitamine A zodra ze in het lichaam worden afgegeven.
Enkele veel voorkomende soorten carotenoïden zijn:
- Alpha-caroteen
- Beta-caroteen
- Bèta-cryptoxanthine
- Luteïne
- Lycopeen
- Zeaxanthin
Voedingsmiddelen die carotenoïden bevatten:
- Paprika
- Cantaloupe
- Wortels
- Boerenkool
- Mango’s
- Sinaasappels
- Spinazie
- Tomaten
- Watermeloen
Voedingsmiddelen rijk aan omega-3:
- Anchovis
- Kaviaar
- Chiazaad
- Levertraan
- Lijnzaad
- Haring
- Oesters
- Zalm
- Sardines