Een natuurlijke verbinding in broccoli werkt tegen tumoren
Gepubliceerd op 27 mei 2019 - Laatst bijgewerkt op 18 juli 2022
Laatst bijgewerkt op 18 juli 2022
Broccoli en andere kruisbloemige groenten worden al lang geassocieerd met een verminderd kankerrisico. Ze bevatten een molecuul dat een gen inactief maakt waarvan bekend is dat het een rol speelt in menselijke kankers.
Uit nieuw onderzoek aan het Beth Israel Deaconess Medical Center onder leiding van Pier Paolo Pandolfi blijkt dat het behandelen van dit gen, bekend als WWP1, met een broccoli-ingrediënt de tumorgroei bij kankergevoelige proefdieren onderdrukte.
PTEN is een bekend en krachtig tumor-onderdrukkend gen en is een van de meest gemuteerde, verwijderde, onderdrukte of verzwegen tumor-onderdrukkende genen in menselijke kankers. Bepaalde geërfde PTEN-mutaties kunnen syndromen veroorzaken die worden gekenmerkt door een gevoeligheid voor kanker en ontwikkelingsstoornissen.
Gezien volledig verlies van het gen een onomkeerbaar en krachtig faalveilig mechanisme triggert dat de proliferatie van kankercellen stopt, worden beide kopieën van het gen (mensen hebben twee kopieën van elk gen, één van elke ouder) zelden aangetast. In plaats daarvan vertonen tumorcellen lagere niveaus van PTEN, wat de vraag oproept of herstel van de PTEN-activiteit naar normale niveaus in de kankeromgeving de tumor-onderdrukkende activiteit van het gen kan ontketenen.
Om dit te achterhalen, identificeerden de onderzoekers de moleculen en verbindingen die de PTEN-functie en activering reguleerden. Met een reeks experimenten bij kankergevoelige muizen en menselijke cellen, onthulde het team dat een gen genaamd WWP1 – waarvan ook bekend is dat het een rol speelt bij de ontwikkeling van kanker – een enzym produceert dat de tumor-onderdrukkende activiteit van PTEN remt.
Hoe kan deze PTEN-kryptoniet uitgeschakeld worden? Door de fysieke vorm van het enzym te analyseren, erkenden de chemici van het onderzoeksteam dat een klein molecuul – formeel genaamd indool-3-carbinol (I3C), een ingrediënt in onder meer broccoli – de sleutel zou kunnen zijn tot het onderdrukken van de kankerverwekkende effecten van WWP1 .
Toen de wetenschappers dit idee testten door I3C toe te dienen aan voor kanker gevoelige proefdieren, ontdekten de wetenschappers dat het van nature voorkomende ingrediënt in broccoli WWP1 inactiveerde, waardoor de remmen op de tumor-onderdrukkende kracht van de PTEN werden opgeheven.
Een van de onderzoekers ontdekte echter dat je bijna 6 kilo spruitjes per dag zou moeten eten om hun potentiële anti-kankervoordeel te behalen. Dat is de reden waarom het team op zoek is naar andere manieren om gebruik te maken van deze nieuwe kennis. Het team is van plan om de functie van WWP1 verder te bestuderen met als uiteindelijk doel het ontwikkelen van krachtige WWP1-remmers.
Hoe dan ook is het een goed idee om je consumptie van kruisbloemige groenten zoals broccoli te vergroten. Broccoli heeft namelijk tal van gezondheidsvoordelen.[1]
Bronnen
↑1 | 16 mei 2019, Natural compound found in broccoli reawakens the function of potent tumor suppressor |
---|