Start Hier
  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Quizzes
Zoek je iets?

Een natuurlijke verbinding in broccoli werkt tegen tumoren

Gepubliceerd op 27 mei 2019 - Laatst bijgewerkt op 18 juli 2022

Laatst bijgewerkt op 18 juli 2022

Broccoli en andere kruisbloemige groenten worden al lang geassocieerd met een verminderd kankerrisico. Ze bevatten een molecuul dat een gen inactief maakt waarvan bekend is dat het een rol speelt in menselijke kankers.

Uit nieuw onderzoek aan het Beth Israel Deaconess Medical Center onder leiding van Pier Paolo Pandolfi blijkt dat het behandelen van dit gen, bekend als WWP1, met een broccoli-ingrediënt de tumorgroei bij kankergevoelige proefdieren onderdrukte.

PTEN is een bekend en krachtig tumor-onderdrukkend gen en is een van de meest gemuteerde, verwijderde, onderdrukte of verzwegen tumor-onderdrukkende genen in menselijke kankers. Bepaalde geërfde PTEN-mutaties kunnen syndromen veroorzaken die worden gekenmerkt door een gevoeligheid voor kanker en ontwikkelingsstoornissen.

Gezien volledig verlies van het gen een onomkeerbaar en krachtig faalveilig mechanisme triggert dat de proliferatie van kankercellen stopt, worden beide kopieën van het gen (mensen hebben twee kopieën van elk gen, één van elke ouder) zelden aangetast. In plaats daarvan vertonen tumorcellen lagere niveaus van PTEN, wat de vraag oproept of herstel van de PTEN-activiteit naar normale niveaus in de kankeromgeving de tumor-onderdrukkende activiteit van het gen kan ontketenen.

Om dit te achterhalen, identificeerden de onderzoekers de moleculen en verbindingen die de PTEN-functie en activering reguleerden. Met een reeks experimenten bij kankergevoelige muizen en menselijke cellen, onthulde het team dat een gen genaamd WWP1 – waarvan ook bekend is dat het een rol speelt bij de ontwikkeling van kanker – een enzym produceert dat de tumor-onderdrukkende activiteit van PTEN remt.

Hoe kan deze PTEN-kryptoniet uitgeschakeld worden? Door de fysieke vorm van het enzym te analyseren, erkenden de chemici van het onderzoeksteam dat een klein molecuul – formeel genaamd indool-3-carbinol (I3C), een ingrediënt in onder meer broccoli – de sleutel zou kunnen zijn tot het onderdrukken van de kankerverwekkende effecten van WWP1 .

Toen de wetenschappers dit idee testten door I3C toe te dienen aan voor kanker gevoelige proefdieren, ontdekten de wetenschappers dat het van nature voorkomende ingrediënt in broccoli WWP1 inactiveerde, waardoor de remmen op de tumor-onderdrukkende kracht van de PTEN werden opgeheven.

Een van de onderzoekers ontdekte echter dat je bijna 6 kilo spruitjes per dag zou moeten eten om hun potentiële anti-kankervoordeel te behalen. Dat is de reden waarom het team op zoek is naar andere manieren om gebruik te maken van deze nieuwe kennis. Het team is van plan om de functie van WWP1 verder te bestuderen met als uiteindelijk doel het ontwikkelen van krachtige WWP1-remmers.

Hoe dan ook is het een goed idee om je consumptie van kruisbloemige groenten zoals broccoli te vergroten. Broccoli heeft namelijk tal van gezondheidsvoordelen.[1]

Bronnen[+]

Bronnen
↑1 16 mei 2019, Natural compound found in broccoli reawakens the function of potent tumor suppressor

Andere artikels over Kanker

    • PFAS, PFOS en PFOA: wat zijn ze en waarom zijn ze schadelijk?

      Misschien herinner je je het nog, maar in 1998 was er in de VS een grootschalige rechtszaak tegen het chemisch bedrijf DuPont. Hun producten met PFOA (een vorm van PFAS), vooral bekend van teflon, werden schadelijk bevonden voor de volksgezondheid. Op dit moment is een gelijkaardig verhaal bezig in het Belgische Zwijndrecht.

      We leggen jou uit wat PFAS precies zijn, waarom ze schadelijk zijn en hoe je ze kunt vermijden.

      (meer…)

    • PFAS, PFOS en PFOA: wat zijn ze en waarom zijn ze schadelijk?
    • 6 Voordelen van Ashwagandha, Wetenschappelijk Onderzocht.

      Ashwagandha, ook wel gekend als Whitania Somnifera, is een krachtig Ayurvedisch kruid. Het fungeert als adaptogeen en kan ingezet worden bij allerlei gezondheidsproblemen.

      (meer…)

    • 6 Voordelen van Ashwagandha, Wetenschappelijk Onderzocht.
    • Chronische stress stimuleert de groei van kankercellen

      Chronische stress, of stress die je gedurende lange tijd ervaart, beïnvloedt het mentale en emotionele welzijn evenals de lichamelijke gezondheid.

      (meer…)

    • Chronische stress stimuleert de groei van kankercellen
    • Cranberry & cranberrysap: werking, voordelen en bijwerkingen

      Cranberry wordt al eeuwenlang gebruikt als voedingsmiddel, maar de bes staat ook bekend voor zijn medicinale werking. Het is een kleine rode bes uit Noord-Amerika die boordevol antioxidanten zit. De cranberry of veenbes staat vooral bekend in het bestrijden van blaasontstekingen, maar de kleine bes kan zoveel meer.

      (meer…)

    • Cranberry & cranberrysap: werking, voordelen en bijwerkingen
    • Vier alom verspreide mythen over borstkanker

      borstkanker mythes

      Borstkanker is een topic die een impact heeft op ieder van ons, om het even of je nu zelf de ziekte ontwikkelt of niet. Iedereen kent wel iemand in zijn/haar omgeving die met borstkanker te kampen heeft of gehad heeft.

      Hieronder zullen we enkele van de meest frustrerende, algemeen voorkomende mythes in verband met borstkanker vermelden die misschien wel kunnen leiden tot een beter bewustzijn. Laten we ze één voor één ontmaskeren.

      (meer…)

    • Vier alom verspreide mythen over borstkanker
Home
Kwalen & Aandoeningen
Kanker

    Copyright De Gezondheidswinkel© 2023