Granaatappel blijkt nuttig te zijn bij de preventie van aderverkalking
Gepubliceerd op 03 juli 2015 - Laatst bijgewerkt op 11 juli 2022
Laatst bijgewerkt op 11 juli 2022
De toekomst van de preventie van cardiovasculaire ziekten en de behandelingen ervan zal wellicht niet teruggevonden worden in je medisch kabinet, maar eerder op het aanrecht van je keuken of in je tuin groeiend aan een boom.
De nieuwe studie die werd gepubliceerd in het vakblad Atherosclerose bevestigt dat een extract met granaatappel kan helpen bij het voorkomen en bestrijden van de primaire pathologie die wordt in verband gebracht met de dood ten gevolge van een hartaandoening: namelijk het progressief verdikken van de kransslagaders veroorzaakt door opstapeling van vette materialen. Deze aandoening staat ook bekend als atherosclerose.
Muizen met een genetische aanleg voor het ontstaan en het ontwikkelen van blokkades in de kransslagaders kregen een extract met granaatappel dat werd toegevoegd aan het drinkwater en dit gedurende een periode van twee weken, beginnend toen ze drie weken oud waren.
Ondanks het feit dat de behandeling met granaatappel zorgde voor een verhoging van het cholesterolpeil dat kon in verband worden gebracht met de zeer lage dichtheid aan deeltjes met afmetingen van lipoproteïne, zorgde de behandeling voor een vermindering van de afmetingen van de atherosclerose plaque in de aortische sinus (zijnde de verbrede opening boven de aortische gleuf).
Ook zorgde het extract voor een vermindering van de proportie van de kransslagaders met occlusieve atherosclerose plaque.
Tot hun verbazing ontdekten de researchers ook dat de behandeling met het extract van granaatappel resulteerde in volgende weldadige effecten:
- Een vermindering van het peil aan oxidatieve stress
- Een vermindering van monocyte chemotactisch proteïne-1, een chemische boodschapper (chemokine) die in verband kan worden gebracht met ontstekingsprocessen in de aderen
- Een vermindering van de accumulatie van lipiden in de hartspier
- Een vermindering van de infiltratie van macrofage in de hartspier
- Een vermindering van het peil aan monocyte chemotactisch proteïne-1 en fibrose in het myocardium
- Een vermindering van vergroting van het hart
- Een vermindering van abnormaliteiten bij een ECG
Hoe kan het steeds zo vaak voorkomend en eenvoudig iets als een extract van fruit zoveel aspecten van een ziekte aan de kransslagaderen omkeren, en dit op een simultane manier, zoals door de studie hierboven werd bewezen?
Het antwoord kan liggen in het feit dat onze voorouders verder evolueerden met bepaalde voedingsstoffen (fruit in het bijzonder) en dit gedurende een zodanig lange periode dat een tekort aan voldoende hoeveelheden van deze voedingsbronnen onmiddellijk kunnen resulteren in een aftakeling van de functie van het orgaan in kwestie.
In dit verband kwam tweevoudig Nobelprijswinnaar Linus Pauling met het argument op de proppen dat een tekort aan vitamine C een fundamentele oorzaak is van cardiovasculaire aandoeningen.
Dit schrijft de Nobelprijswinnaar toe aan het feit dat onze voorouders de mensapen destijds het hele jaar door toegang hadden tot diverse fruitsoorten, en dat ze als een resultaat daarvan de capaciteit om het fruit te gaan synthetiseren verloren.
In dit verband heeft de Nobelprijswinnaar een erg interessante uiteenzetting gehouden.
Discussie
De studie draagt bij tot de al bestaande reeks van klinische onderzoeken die aantonen dat granaatappel kan helpen om onze aderen weer vrij te maken. Zo werd bijvoorbeeld in 2004 al in het vakblad over klinische voeding een publicatie gebracht die de resultaten van een studie van drie jaar in klinische band bij de Israëlische bevolking bekendmaakte.
Uit deze studie werd geconcludeerd dat de dagelijkse consumptie van het sap van granaatappel de zogenaamde carotide stenose van de aderen met niet minder dan 29% binnen een jaar kon terugdringen.
Merkwaardig genoeg verhoogden de blokkades bij de controlegroep die geen granaatappel kregen toegediend met niet minder dan 9%, wat meteen aantoont dat de reinigende effecten van granaatappel op de aderen nog groter waren dan eerst werd aangenomen.
De waarde van het toedienen van granaatappel bij het behandelen van cardiovasculaire ziekte is zonder meer erg breed te noemen, zoals kan aangetoond worden door de conclusies uit een aantal studies in dit verband. Granaatappel blijkt een gunstige werking te hebben bij volgende problemen en aandoeningen:
1. Het verminderen van de bloeddruk
Het sap van granaatappel heeft bepaalde natuurlijke eigenschappen die de vorming van zogenaamde angiotensine enzymen belet, en het is een versterking van de aanwezigheid van stikstofoxide, twee intussen welbekende paden die hun steentje kunnen bijdragen tot het verminderen van de bloeddruk.
Tenslotte is een extract met granaatappel ook rijk aan punicalagine en dit, zo is intussen de studies aangetoond, vermindert op gevoelige wijze de nadelige effecten van blijvende stress op bepaalde segmenten van de aderen die blootgesteld worden aan een verstoorde stroming van het bloed.
2. De bestrijding van ontstekingen
Zoals dat het geval is bij tal van chronische degeneratieve ziektes, speelt een ontsteking een belangrijke rol bij de pathogenese van cardiovasculaire aandoeningen. Er zijn vijf studies in dit verband beschikbaar die aantonen dat granaatappel bijzondere eigenschappen heeft om ontstekingen te bestrijden.
3. De bestrijding van infecties
Plaque die is opgebouwd in de aderen zorgt vaak voor een secundaire virale en bacteriële infectie, waaronder hepatitis C en Chlamydiapneunomie. Granaatappel heeft een brede waaier aan antibacteriële anti virale eigenschappen.
4. Antioxidantia
Een van de manieren waardoor bloedlipiden de gezondheid van het hart kunnen promoten en hartziekten bestrijden is door oxidatie. De hoeveelheid LDL in het lichaam bijvoorbeeld kan technisch gezien worden opgekrikt maar is ze niet kwaadaardig zolang wanneer dit niet echt gaat oxideren.
Er is vastgesteld dat granaatappel de oxidatieve stress in het bloed kan verminderen, en dit kan men gaan opmeten door het peil aan serum paoxonase te testen.
In één bepaalde studie uitgevoerd op muizen werd bovendien ontdekt dat de vermindering van de oxidatieve stress kan in verband worden gebracht met een vermindering van 44% in de omvang van de atherosclerose.