5 voedingswaren tegen een opgeblazen gevoel
Gepubliceerd op 22 februari 2018 - Laatst bijgewerkt op 14 juli 2022
Laatst bijgewerkt op 14 juli 2022
Opgeblazenheid, een verzadigd gevoel en misselijkheid gaan maar al te vaak samen. Opgeblazenheid kan diverse ongemakken, pijn of zelfs gênante situaties met zich meebrengen. Een opgeblazen gevoel, buikpijn en winderigheid komen tegenwoordig niet enkel voor tijdens de feestdagen, maar lijken een veelvoorkomende plaag te zijn.
Overtollig gas, waterretentie, indigestie en angst kunnen een opgeblazen gevoel teweegbrengen, maar vooral voeding heeft een invloed op de vorming van gassen in de buik. Hieronder bespreken we enkele voedingswaren die een opgeblazen gevoel kunnen tegengaan.
Gember
Gember is een bekend huismiddel dat gebruikt wordt bij ongemakken als verteringsproblemen en opgeblazenheid. Gember bevat namelijk twee stoffen, gingerol en shogaol, die fungeren als spierontspanners. Hierdoor kan gas gemakkelijker uit het lichaam wegtrekken.
Knoflook
Knoflook verlaagt de cholesterol, helpt bij afslanken en heeft nog zoveel andere voordelen. Dit veelzijdige kruid stimuleert eveneens het gastrische systeem en vermindert zodoende opgeblazenheid. Onderzoek heeft aangetoond dat knoflook de vertering aanzienlijk doet verbeteren.
Bananen
Bananen zijn rijk aan kalium, een mineraal dat helpt om waterretentie te voorkomen. Kalium reguleert de natiumniveaus in het lichaam wat opgeblazenheid door zout doet afnemen.
Lijnzaad
Lijnzaad bevat antioxidanten die diverse spijsverteringsproblemen, waaronder gas en een opgeblazen gevoel, kunnen behandelen. Een regelmatige consumptie van lijnzaad helpt eveneens bij meer serieuze problemen als het Prikkelbaredarmsyndroom.
Zwarte peper
Zwarte peper verhoogt de afscheiding van zoutzuur in de maag, wat op zijn beurt helpt bij de spijsvertering. Dit verlicht problemen als opgeblazenheid, indigestie, winderigheid en constipatie.
Merk je na deze voedingsmiddelen weinig verbeteren, dan kan het innemen van een spijsverteringssupplement nuttig zijn. Verteringsenzymen helpen je om je voeding beter te verteren.