We beginnen de slaap altijd met de alfatoestand die een fase is van bewust afstand nemen van de dagelijkse omgeving. Dit zouden we trouwens niet alleen moeten doen bij het opstaan en bij het slapen gaan maar verschillende keren kort elke dag.
Dan komt de echte slaaptoestand die enerzijds een deel bestaat uit dromen en oppervlakkig slapen, en anderzijds uit de diepe droomloze slaap die we elk etmaal tenminste een viertal uur nodig hebben om te recupereren.
Om een diepe slaap met optimale recuperatie mogelijk te maken zijn een paar belangrijke punten te overwegen.
1. Een licht avondmaal garandeert een beter slaappatroon
Met een volle maag naar bed wil zeggen dat er een zwaar verteringsproces plaatsvindt tijdens de daardoor onrustige slaap. Door de normale vermoeidheid van de organen tegen de avond verloopt de vertering moeizaam en ontstaan er meer gistings- en rottingsprocessen.
Deze produceren alcoholische stoffen die in de bloedbaan terechtkomen en onder andere de keelspieren verlammen. Daardoor ontstaan het snurken en slaapapneu, twee storende fenomenen. Slaapapneu wil zeggen dat de ademhaling regelmatig langdurig onderbroken wordt tijdens de slaap met vooral bloedvatenproblemen op lange termijn.
De alcoholische stoffen geven trouwens ook het bekende katergevoel ’s morgens en is dus inderdaad ook gewaarborgd bij mensen die ’s avonds geen alcohol drinken maar wel een (zware) maaltijd ’s nachts moeizaam verteren.
2. Voor middernacht naar bed gaan is belangrijk
Daardoor wordt het groeihormoon geactiveerd en is er een veel groter lichamelijk herstel. Het groeihormoon is namelijk belangrijk voor kinderen om te groeien, maar even belangrijk voor volwassenen om het lichaam ’s nacht te herstellen van de opgelopen schade, de algemene hormoonproductie te optimaliseren en de immuniteit op peil te houden.
3. Vermijd om slaappillen te nemen
Men beseft onvoldoende dat daarmee een slaapprobleem gecamoufleerd wordt, niet opgelost. De oorzaak van het probleem blijft maar je merkt het niet door die ‘pseudoslaap’.
Een ander probleem bij slaappillen is het feit dat veel mensen eraan beginnen tijdens een acuut stressmoment bijvoorbeeld na een operatie. Er ontstaat echter zeer snel gewenning en men blijft een slaappillenklant voor de rest van zijn leven.
Bepaalde mensen hebben daar veel langdurig voordeel bij maar niet de persoon in kwestie: lees de bijsluiters maar. En zeggen dat bepaalde slaappillen niet verslavend werken is een grap: probeer maar eens gelijk welke pil te stoppen als je ze een tijd genomen hebt. Neem dan een liever een natuurlijk middel als melatonine om je slaap te verbeteren.