Broccoli helpt tegen infecties aan de maag
Gepubliceerd op 06 februari 2016 - Laatst bijgewerkt op 18 juli 2022
Laatst bijgewerkt op 18 juli 2022
Je kan het niet echt nieuws heet van de naald noemen dat kruisbloemige groenten zoals bijvoorbeeld broccoli kunnen helpen om je gezondheid te verbeteren.
Maar onderzoekers van de universiteit van Liverpool hebben kort geleden vastgesteld dat er nog bijkomende voordelen zijn bij het eten van broccoli en planten zoals weegbree, twee voedselstoffen rijk aan vezels.
Zo kan broccoli mensen helpen die lijden aan de ziekte van Crohn en andere stoornissen in het verteringssysteem. Volgens deze recente studie bevatten broccoli en weegbree bestanddelen die de maag beschermen tegen infecties en de gezondheid van de maag in het algemeen zullen verbeteren.
Broccoli en weegbree zijn niet de enige voedingsstoffen die tot deze gunstige effecten kunnen leiden, maar het zijn er wel twee in het bijzonder waarbij wetenschappers een uitzonderlijk weldadig effect hebben weten waar te nemen.
De bestanddelen die in deze tweede voedingsstoffen werden aangetroffen zijn in staat om de maag te helpen in de strijd tegen slechte bacteriën, die door de verschillende organen en kanalen van het lichaam worden verspreid om ze onschadelijk te maken voor ze hun nadelige werking kunnen verrichten.
Een van de dokters die aan de studie heeft meegewerkt verklaart in dit verband:
“we waren ons al enige tijd bewust van de gunstige effecten op de gezondheid dat het eten van weegbree en broccoli kan hebben. Het zijn twee stoffen die bijzonder rijk zijn aan vitaminen en mineralen maar we weten eigenlijk nog altijd niet hoe het komt dat zij zo stimulerend kunnen zijn voor de natuurlijke afweersystemen van het lichaam in de strijd tegen de infectie die vaak voorkomt bij mensen die lijden aan de ziekte van Crohn.”
De ingewanden die zich in de maag bevinden worden bedekt met zogenaamde M-cellen, die zijn ontworpen om de gezondheid in dat deel van het lichaam te helpen onderhouden.
Maar deze cellen worden vaak in de war gebracht door bewerkt voedsel, kunstmatige chemische middelen en andere toegevoegde producten. Het innemen van deze substanties op lange termijn kan een ernstige bedreiging vormen voor de persoonlijke bacteriële balans, die uiteindelijk kan leiden tot een ziekte.
Een vrouwelijke woordvoerder van de Crohn’s en Colitis Foundation verklaarde in antwoord op de studie:
“de kennis van deze cellen leidt nog niet tot een meer gedetailleerde verklaring op de vraag waarom een gezond dieet de gezondheid en het welzijn van de mensen die aan deze ziekte lijden kan verbeteren, evengoed als bij mensen die wel gezond zijn.”
“Eenvoudig, niet bewerkt voedsel wordt in verband gebracht met de positieve ecologie van vriendelijke bacteriën in onze ingewanden,”
verklaart een van de dokters die meewerkten aan het boek The Blue Zones dat tot doel stelt om lessen te geven om langer te leven met tips van mensen die zelf een bijzonder hoge leeftijd bereikt hebben.
Tot de zogenaamde vriendelijke bacteriën behoren onder meer bacteriën die het immuniteit van het lichaam stimuleren en bacteriën die bijdragen tot de zuurvorming en de fermentatie van vezels.
Bedreigende factoren van dit gezonde ecologische systeem, zoals een chirurgische ingreep, bepaalde medicijnen en de consumptie van vlees en bewerkt voedsel zorgen voor een verstoring van de natuurlijke balans en verandert de zogenaamde vriendelijke bacteriën in vijandige bacteriën.